Italia: Muncitor agricol bătut de „caporal” (video). Nu a primit salariul întreg și a amenințat că se duce la carabinieri

Sindicatul UILA, unul dintre cele care apără drepturile muncitorilor agricoli din Italia, a publicat recent cazul unui muncitor agricol de origine indiană care, după ce nu a primit plata corespunzătoare muncii prestate, a amenințat că merge la carabinieri și drept consecință „caporalul” l-a lovit cu pumnii în zona capului.

Un caz de maltratare care scoate la iveală încă o dată metodele brutale ale „caporalatului” din Italia. De această dată, totul s-a petrecut la începutul lunii septembrie și victima a fost un muncitor de origine indiană din zona rurală a regiunii Lazio. El a reușit să filmeze totul cu un telefon celular.

Muncitorul lucra de doi ani la o fermă agricolă din localitatea Aprilia. El a mers să încaseze de la „caporal” plata pentru munca sa, 200 de euro, dar a primit numai 80. A fost învinovățit că din cauza lui nu au crescut bine plantele și drept consecință trebuia să i se oprească banii pentru semințe. Muncitorul a insistat să aibă ceea ce i se cuvenea și când a amenințat că va merge la carabinieri „caporalul” l-a luat la bătaie, lovindu-l cu pumnul peste cap.

Lucrătorul indian a mers la secția de Urgență unde a primit un certificat de concediu medical pentru 5 zile și de la spital s-a dus direct la Sindicat, unde l-a denunțat pe angajatorul său, scrie La Repubblica.

VIDEO aici.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Caporalato” este un sistem ilegal de recrutare a forței de muncă și de organizare a muncii agricole temporare, prestate de muncitori zilieri, în general imigranți din Europa de Est (inclusiv România) și Africa.

„Caporalato” este o practică ilegală, întrucât exploatează forța de muncă, subestimează valoarea reală a muncii, plătită doar cu 2-4 euro/oră, constrânge la acceptarea unor condiții inumane de muncă și la un program de până la 12 ore pe zi, presupune exercitarea violenței fizice și psihologice. În plus, „caporalato” nu prevede asigurări sociale și medicale. Astfel, imigranții, cazați în ghetouri sau barăci insalubre, subnutriți sau hrăniți cu alimente expirate, sunt de cele mai multe ori reduși la condiția de sclavi.

Potrivit raportului „Agromafie e Caporalato” peste 400.000 de oameni sunt „înrolați” în acest sistem, fiind victime ale exploatării la locul de muncă.

Distribuie acest articol