Muncitor la negru își pierde viața la locul de muncă. Italianul pentru care lucra transportă corpul în altă parte pentru a ascunde adevărul

Un tânăr muncitor în vârstă de 28 de ani, originar din Republica Moldova, și-a pierdut viața la locul de muncă în timp ce instala un teleferic necesar la operațiunile de despădurire, dintr-o zonă împădurită a regiunii Trentino din nordul Italiei. Corpul moldoveanului a fost dus de bărbatul italian pentru care muncea la negru într-o râpă din pădurea în care aveau loc lucrările, pentru a simula o căzătură.

Vitali Mardari lucra la negru, fără un contract de muncă

Tânărul moldovean se numea Vitali Mardari și lucra fără contract de muncă pentru un antreprenor italian din provincia Belluno. În ziua de 19 noiembrie, carabinierii au fost chemați în pădurea Sagron Mis, pe teritoriul localității San Martino, unde au găsit trupul neînsuflețit al lui Vitali care părea că fusese victima unei căzături dintr-un copac. Unele detalii, precum rana de pe fruntea bărbatului care nu părea a fi compatibilă cu o căzătură, i-au făcut pe militari să fie circumspecți și să bănuiască faptul că în spatele morții tânărului moldovean se ascundeau și alte detalii. Astfel, carabinierii au început să interogheze martorii, ajungând la o reconstrucție mai credibilă și din nefericire mult mai tragică decât ceea ce li s-a prezentat inițial.

Vitali Mardari, 28 de ani, și-a pierdut viața în Italia, la locul de muncă. Foto: profilul Facebook

Cum s-au petrecut faptele

Vitali Mardari lucra în dimineața zilei de 19 noiembrie la aproximativ 600 de metri depărtare de locul unde i-a fost găsit corpul. El participa la lucrările de montare ale unui teleferic pentru transportul lemnului, când un cablu de oțel l-a lovit puternic în zona capului, provocându-i mai multe fracturi craniene. Muncitorul moldovean a decedat pe loc dar pentru că nu avea un contract de muncă regular, proprietarul italian al societății pentru care lucra a hotărât să-l ducă departe de șantierul său de lucru pentru a nu avea probleme și a-și asuma răspunderea.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform reconstituirii efectuate de anchetatori, italianul ar fi încărcat corpul lui Mardari într-o mașină și împreună cu o altă persoană l-ar fi transportat la aproximativ 600 de metri distanță, așezându-l lângă o râpă. A pus peste trupul neînsuflețit al bărbatului crengi și alte bucăți de lemn pentru a sugera că ar fi murit în urma căderii dintr-un copac.

Italianul însuși a sunat apoi la autorități spunând că a găsit trupul unui bărbat mort pe care nu îl cunoaște și că probabil era al unui pădurar care suferise o căzătură. Numai că autoritățile au constatat mai târziu că în acea zi nu avuseseră loc tăieri în zona respectivă.

Ceea ce l-a trădat pe patronul italian și a dus la descoperirea adevărului a fost fesul de lână plin de sânge al muncitorului moldovean care a fost găsit la locul accidentului, în interiorul șantierului său. De asemenea, autoritățile au găsit alte urme de sânge aparținând lui Vitali Mardari în preajma locului unde cablul de oțel l-a lovit și i-a luat viața tânărului bărbat.

Versiunea antreprenorului italian

Pus în fața probelor și interogat de carabinieri, italianul a reușit să explice doar parțial incidentul. El a susținut în continuare că muncitorul moldovean nu lucra pentru el ci de fapt era angajatul altei societăți care se ocupa cu operațiuni de despădurire. De ce Vitali Mardari era în șantierul său și cum de-a fost lovit de cablul de oțel? „Nu știu ce-a venit să facă, nu trebuia să fie acolo”, a răspuns italianul.