Italia: muncitor român, victima unui accident de muncă, lăsat pe marginea drumului și convins să spună că a fost lovit de o mașină

Un bărbat de naționalitate română, în vârstă de 48 de ani, a fost victima unui accident de muncă în anul 2015, pe când lucra ca tăietor de lemne la o fabrică de prelucrare a lemnului din localitatea Blera (Viterbo). Convins de administratorul fabricii și de un coleg, un italian în vârstă de 69 de ani, respectiv un conațional în vârstă de 40 de ani, muncitorul accidentat a mințit atunci că ar fi fost victima unui accident rutier. Joi, 24 februarie, victima i-a spus povestea adevărată judecătorului Francesco Rigato de la Tribunalul Viterbo, informează publicația locală Corriere di Viterbo.

La data de 25 iunie 2015, românul accidentat a fost găsit pe asfalt de un șofer care trecea întâmplător pe o stradă din localitatea Vetralla, situată în provincia Viterbo. Acesta l-a transportat imediat la secția Urgențe a spitalului Belcolle, unde medicii au constatat că avea fracturat bazinul, dar și picioarele și o mână. Victima a declarat că a fost lovit de o mașină care ar fi fugit de la locul accidentului. Medicii, având în vedere că rănile suferite de pacient nu erau compatibile cu un astfel de accident, nu au crezut spusele victimei.

Încolțit de investigatori, românul a mărturisit: „Am căzut din camion. M-au luat și m-au dus la depozit, unde am stat aproximativ o oră și jumătate, după care, când au văzut că mi s-au umflat brațul și piciorul și nu mai puteam sta în picioare, conaționalul meu m-a pus să urc în mașină, să mă ducă acasă. În schimb, m-a lăsat pe marginea drumului și a sunat la 118, spunându-le că un bărbat a fost lovit de un șofer care a fugit de la locul accidentului”.

Constituit ca parte civilă în procesul intentat conaționalului său, care l-a lăsat rănit în stradă, și împotriva patronului care deținea unitatea de tăiere și șlefuire a lemnului, unde lucra la negru, românul accidentat este reprezentat în instanță de avocatul Luigi Mancini.

Conaționalul său este acuzat că, în schimbul muncii prestate de victimă, i-ar fi cerut acesteia jumătate din salariul zilnic, respectiv 50 din cei 100 de euro încasați, care i-ar fi ajuns în portofel pentru simplul fapt de a fi acționat ca intermediar, găsindu-i acest loc de muncă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La începutul lunii iulie 2015, administratorul fabricii a fost denunțat de carabinierii inspectoratului de muncă din Viterbo, împreună cu polițiștii din Blera, din cadrul secției silvice Vetralla și din ASL. Societății angajatoare i-au fost aplicate amenzi administrative de 7.000 de euro.

Din păcate, există unele probleme în proces, printre care indisponibilitatea de mai bine doi ani a conaționalului acuzat, românul fiind dat dispărut în perioada 20 iunie 2018 – 7 octombrie 2020, a cărui poziție a fost scoasă din dosarul principal, în așteptarea depistării acestuia.

Cei doi inculpați sunt acuzați de simularea unei infracțiuni în complicitate, precum și de neacordarea primului ajutor și fugă deoarece, așa cum se arată în rechizitoriu, „în vederea ascunderii accidentului care s-a produs în contextul activității desfășurate de angajator, au convins partea vătămată să declare la camera de urgență a spitalului Belcolle că leziunile suferite au rezultat dintr-un accident rutier și nu dintr-un accident de muncă”.

Conaționalul victimei este acuzat și de intermediere și exploatare ilegală a forței de muncă, deoarece pentru a obține profit, a recrutat forță de muncă în scopul atribuirii acesteia unor terți în condiții de exploatare, profitând de „starea de nevoie” a muncitorului.

Mai exact, acesta a recrutat victima „ducând-o să lucreze pentru celălalt inculpat, păstrând pentru sine jumătate din salariul zilnic alocat părții vătămate”.

Administratorul italian, în schimb, este acuzat că a angajat forță de muncă „prin intermedierea co-inculpaților, supunând muncitorii în condiții de exploatare și profitând de starea lor de nevoie”.

Inițial, procedura a fost deschisă doar împotriva administratorului, în timp ce se aștepta să fie depistat conaționalul victimei, care la momentul respectiv nu putea fi găsit. Începând cu ședința preliminară, direcțiile judiciare au urmat piste paralele, doar pentru a fi suspendate în perioada iunie 2018 – octombrie 2020.

A rămas în joc doar cea care îl privește în mod specific pe românul dispărut, care abia ulterior a fost notificat cu privire la decretul de punere sub acuzare și care acum este reprezentat de avocatul Walter Pella. Procesul este condus de judecătorul Francesco Rigato și va fi reluat în luna noiembrie.

Distribuie acest articol