Italia: Muncitori agricoli români cazați în magazii și plătiți cu 4 euro pe oră

Doi antreprenori agricoli sicilieni au fost declarați sub arest la domiciliu în urma controalelor efectuate de carabinieri și de agenții Inspectoratului Muncii din Siracuza, în contextul activităților de combatere a intermedierii și exploatării ilicite a forței de muncă

Autoritățile au descoperit în fermele celor doi italieni muncitori străini cazați în magazii, fără contracte de muncă și plătiți cu 4 euro la oră în loc de șapte, cât li s-ar fi cuvenit conform legislației muncii în domeniu. Cei mai mulți lucrători erau de origine română.

T.M., în vârstă de 45 de ani, rezident la Rosolini, este acuzat că ar fi recrutat 8 muncitori de naționalitate română, dar numai la patru dintre ei le-ar fi încheiat un contract de muncă. Românii locuiau pe terenul italianului, într-o magazie folosită inițial ca depozit agricol, fără instalații sanitare adecvate și în condiții degradante. Profitând de situația nevoiașă a muncitorilor români, fermierul italian îi plătea doar cu 4 euro la oră în loc de 7, cât ar fi fost corect conform legislației din sectorul agricol.

F.G., în vârstă de 44 de ani, rezident la Ispica, este acuzat de exploatare și că a abuzat de starea de necesitate a 19 lucrători agricoli, dintre care 5 nigerieni, 7 originari din Gambia, care nu aveau permis de ședere și 4 români. Și acești lucrători locuiau în condiții inumane și erau plătiți pentru munca lor mult sub limita impusă de sindicatele de sector.

Cei doi fermieri au fost declarați sub arest la domiciliu și li s-au aplicat amenzi administrative în valoare de 31.000 de euro. Pe lângă aceste sancțiuni, T.M. a primit ordin de suspendare a activității antreprenoriale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI