Italia: Muncitori agricoli români plătiți cu 1 euro să voteze pentru fiul unui funcționar de la primărie

Joi, 7 februarie, a început la Tribunalul din Salerno procesul împotriva a 10 inculpați italieni și români, acuzați de exploatare ilegală a forței de muncă și de corupție. Printre acuzați și un funcționar de la primăria din Eboli, informează Il Mattino. Unul dintre muncitorii care au depus mărturie în fața Curții Judecătorești a declarat: „Ne dădea 1 sau 2 euro ca să mergem la vot”.

Muncitorii erau obligați să lucreze pe câmp și în companii agricole private, în condiții de robie și sub un regim de exploatare deplină.

Printre alte destăinuiri în urma declarațiilor celor exploatați, judecătorii au ajuns să afle că muncitorii străini printre care cei mai mulți de origine română, erau îndemnați și obligați să meargă la vot, la alegerile primare pentru desemnarea reprezentanților naționali și regionali, la alegerile din 2013 și 2014. Martorul nu a știut să specifice judecătorilor nici pentru ce și nici pentru cine a votat, el a făcut doar ceea ce i s-a spus să facă în acel moment fără să își amintească acum numele candidatului pentru care a votat atunci.

Printre cei acuzați se află un fost șef al oficiului registrului de evidență a populației din orașul Eboli care, se presupune, că ar fi oferit rețelei care se ocupa de traficul și exploatarea muncitorilor, certificate de rezidență și cărți de identitate care permiteau românilor exploatați să locuiască, să lucreze și să voteze în Italia la alegerile primare.

În schimbul serviciilor sale, funcționarul de la primărie primea mici cadouri, iar românii erau obligați să meargă la vot între 2013 și 2014 pentru alegerea secretarilor naționali și regionali. Se presupune că funcționarul italian a folosit voturile obținute în favoarea fiului său, care a participat apoi la alegerile locale din 2015.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Șefii rețelei de trafic de forță de muncă erau proprietarii campingului unde românii locuiau în condiții mizere, iar procuratorii afirmă că lucrătorii ar fi fost sechestrați de exploatatori. „Caporalii” le rețineau documentele de identitate și îi plăteau cu salarii modice la sfârșitul raportului de muncă.