Muncitori români la Mondo Convenienza, trei directori anchetați pentru exploatarea lucrătorilor

Trei directori ai unei cooperative din Settimo Torinese, care operează pentru firma de distribuție de mobilă Mondo Convenienza, au fost înscriși în registrul suspecților sub acuzația de exploatare a lucrătorilor, ca parte a anchetei efectuate de Procuratura din Ivrea. Conform rechizitoriului, ei ar fi impus angajaților condiții de muncă istovitoare.

Conform publicației La Repubblica, infracțiunea imputată managerilor este cea conform art. 603 bis din Codul Penal care îi pedepsește pe cei care „au recrutat forță de muncă pentru a o folosi pentru terți, în condiții de exploatare, profitând de starea de nevoie a lucrătorilor”, sau cine folosește, angajează lucrători, chiar și prin intermediere, supunându-i unor condiții care încalcă legea.

Victimele exploatării sunt mai mulți muncitori, aproape toți de naționalitate română, care, după ce au îndurat mult timp condițiile de muncă istovitoare, au decis să se răzvrătească și să denunțe. Inițiativa lor nu a fost una singulară, în trecut s-au mai înregistrat astfel de plângeri de la lucrătorii care transportă și asamblează mobilier Mondo Convenienza.

Ancheta a fost demarată în primăvara anului trecut. Cooperativa Tsl Service i-a angajat pe muncitorii respectivi să transporte și să instaleze mobilier pentru camere de zi, bucătării sau dormitoare, vândut în magazinul Mondo Convenienza, din Settimo Torinese. Muncitorii au fost nevoiți să suporte ritmuri de lucruri inumane, cu orarii extenuante, inclusiv absența pauzelor, concedii neplătite și amenințări constante de concediere pentru cei care protestau.

„Comportamentele denunțate de clienții mei sunt foarte grave, deoarece unii au fost nu numai exploatați, ci și expuși unor situații de pericol grav pentru sănătatea lor fizică și psihică. S-au simțit ca niște sclavi cărora li s-a refuzat posibilitatea de a avea o viață socială”, a precizat avocata Caterina Biafora.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Unul dintre muncitori a declarat: „Nu aveam un program fix, depindea de numărul de livrări de mobilă pe care trebuia să-l facem. În fiecare dimineaţă, la 6:00, trebuia să fii în depozit la Settimo Torinese. Apoi munceai toată ziua, ultima perioadă de timp fiind cea de la 20:30, dar înainte de 21:00 sau 22:00 nu terminai aproape niciodată.”

El a explicat și de ce nu a denunțat mai devreme: «Era inutil. Ne spuneau: „La Roma au decis aşa. Dacă nu-ţi convine, ştii unde-i uşa”. Sau: „Întoarce-te la tine-n ţară”, chestii de genul. Se întâmpla şi dacă un client se plângea că mobila a fost deteriorată. Faza tare e că banii ţi-i trăgea şi la un an după livrare. Le spuneam: „Arătaţi-mi dovezi. Aveţi fotografii?”. Bineînţeles că nu aveau. Şi erau în stare să-ţi ia şi banii de telepass din salariu.»

„Exploatarea la locul de muncă este o infracțiune și trebuie să luptăm pentru a fi recunoscută și pedepsită de judecători atunci când ea există. Plătirea salariilor în mod disproporționat față de cantitatea și calitatea muncii, obligând oamenii să lucreze fără a le oferi perioade de odihnă sau concedii, fără a lua în considerare regulile de igienă și siguranță la locul de muncă, constituie o conduită ilegală care, dacă este dovedită, trebuie pedepsită, cu atât mai mult dacă este comisă prin violență și amenințări”, a mai precizat avocata Caterina Biafora, invitându-i pe toți lucrătorii să denunțe dacă este cazul.