Italia: Muncitori români și africani exploatați de un fermier italian în vârstă de 72 de ani

Un bătrân italian în vârstă de 72 de ani, Pietro Biagio Cherchi, care deține o stână de oi la Viterbo, lângă Roma, a fost pus sub arest la domiciliu cu acuzațiile de exploatare ilegală a forței de muncă și favorizarea imigrației în urma unei ample anchete desfășurate în Lazio pentru combaterea fenomenului de exploatare a muncitorilor.

Conform celor relatate de Tuscia Web, majoritatea muncitorilor care lucrau pentru Cerchi erau de origine română sau africană și erau plătiți cu numai câteva sute de euro pe lună, dar munceau în schimb 10 ore pe zi. Mai mult, aceștia erau cazați în construcții dărăpănate și mizerabile, nu li se acorda dreptul la concediu retribuit conform contractului de muncă și când nu mai era nevoie de ei li se spunea pur și simplu ceva de genul „Pleacă, dispari de aici”, dar într-un mod mult mai umilitor și vulgar.

Sursa citată relatează totodată cum unui bărbat marocan de 43 de ani bătrânul angajator i-ar fi reținut din salariu suma de 340 de euro pentru un miel cumpărat, 30 de euro pentru o mătură care s-a rupt, 80 de euro pentru contractul de muncă încheiat și 200 de euro pentru că l-a angajat și pe fratele său la aceeași stână. În plus, în lunile februarie și martie din acest an muncitorul african nu a fost plătit deloc chiar, motiv pentru care acesta s-a prezentat la inspectoratul de muncă în data de 25 martie pentru a-l denunța pe bătrân.

Muncitorii erau cazați într-o casă de la țară izolat pe câmpie, cu geamurile sparte, pereții înnegriți de fum și fără apă potabilă sau încălzire. Nu plăteau chirie, dar mâncarea trebuie să și-o cumpere singuri.

Printre acești muncitori se afla și un tânăr român de 26 de an care a fost găsit de anchetatori într-o cabană din apropierea stânei din zona Borgherolo, lângă Viterbo. Conaționalul nostru muncea de circa o lună de zile acolo, cu un program de lucru de la ora 04:00 dimineața până la ora 18:00 în fiecare zi, pentru 8-9 euro pe zi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Timp de o săptămână am locuit într-o rulotă, apoi într-o căsuță lângă hambar, cu prize și cabluri electrice care practic zburau, aveam butelie pentru gătit și pentru încălzit apa pe care o căram de la fântână, fiindcă atât boilerul, cât și șemineul erau stricate”, le-a povestit anchetatorilor muncitorul român.

Inspectorii de la ASL au constatat în timpul verificărilor că tânărul nostru conațional nu avea nici frigider, iar mobilierul de bucătărie și tacâmurile erau practic distruse toate. În dormitor românul avea la dispoziție doar un pat și un dulăpior, iar obiectele sale personale erau pe paviment. Aceeași construcție, au mai descoperit anchetatorii, fusese declarată inaptă pentru locuit și a fost dat ordin să fie evacuată în data de 5 decembrie 2018.

Pietro Biagio Cherchi a fost pus așadar sub arest la domiciliu și urmează să se prezinte în fața judecătorului în data de 14 noiembrie 2019, fiind acuzat că a exploatat acești muncitori timp de mai multe luni, între 10 octombrie 2018 și 30 iunie 2019. Acesta deținea stâna din anul 2016 însă, mai precizează sursele locale.

Distribuie acest articol