Italia, neplata orelor suplimentare de către angajatori. Drepturile lucrătorilor

În contextul legislativ actual, definit de Articolul 3 al Decretului lege 66/2003, munca suplimentară este recunoscută ca fiind cea desfășurată peste programul normal de lucru.

Conform negocierilor colective, durata maximă a muncii suplimentare admise într-o săptămână este de 8 ore.

Aceste ore sunt compensabile printr-o majorare salarială față de plata obișnuită, rata acestei majorări variind în funcție de ziua în care este efectuată munca (zi lucrătoare, sărbătoare legală sau noapte) și de frecvența cu care aceasta este prestată.

Problemele apar atunci când, în fluturașul de salariu, orele suplimentare nu sunt contabilizate corespunzător. În astfel de situații, angajații se confruntă cu dilema modului în care pot obține drepturile salariale neacordate.

Modalități de acțiune în cazul neplății orelor suplimentare

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Acțiune Legală:

Angajații au la dispoziție un termen de 5 ani de la terminarea contractului de muncă pentru a cere în justiție diferențele de salariu neplătite. Procesul presupune demonstrarea faptului că munca suplimentară a fost efectuată, fie prin martori, care pot fi colegi, clienți sau chiar membri ai familiei, fie prin înregistrări audio-video sau schimburi de mesaje care să ateste orele lucrate.

Negociere asistată:

O alternativă la procesul judiciar este inițierea unei negocieri asistate, care încurajează găsirea unei soluții amicabile cu angajatorul. Aceasta poate include intervenția de la „Ispettorato del Lavoro” (Inspectoratul de Muncă), care oferă un cadru formal de mediere între părți.

Un aspect crucial în dovedirea orelor de muncă suplimentară este claritatea cu care acestea sunt înregistrate pe fluturașul de salariu, unde trebuie specificate orele lucrate suplimentar, majorarea aplicată și sumele brute și nete aferente.

Această structurare riguroasă a compensației pentru munca suplimentară reflectă nu numai respectarea legislației dar și transparența necesară în relația de muncă, fiind un drept fundamental al fiecărui angajat

Prin urmare, neplata orelor suplimentare nu numai că subminează acest drept, dar oferă angajatului temei legal pentru a solicita corectitudine și echitate în compensație.

Distribuie acest articol