Nou decret în Italia: Regulile de deplasare pe timpul nopții, „certificatul verde” și de unde îl vom putea obține

Guvernul Italiei a emis un nou decret care va intra în vigoare începând din 19 mai 2021. Printre principalele prevederi este cea a reducerii orelor în timpul cărora este interzisă deplasarea pe timp de noapte.

Au fost stabilite trei etape în care măsura de restricție privind circulația pe timp de noapte va fi eliminată:

  • începând din 19 mai, orarul în care nu se va putea circula noaptea decât pentru motive bine întemeiate va fi cuprins între orele 23:00 și 05:00 dimineața;
  • de la 7 iunie, va fi interzisă deplasarea între orele 24:00 și 05:00;
  • iar de la 21 iunie nu va mai exista nicio limită de timp privind deplasările.

În orarul în care deplasările sunt interzise, va fi permisă părăsirea domiciliului doar pentru „nevoi dovedite”, adică din motive de muncă, sănătate și urgență, pe baza unei declarații pe propria răspundere în care să fie specificate locul de plecare, locul de sosire și motivul deplasării.

În regiunile care vor trece în zona albă (despre care puteți afla informații aici) nu vor exista restricții în ce privește deplasarea pe timp de noapte.

Pentru deplasarea către și din regiunile considerate zone roșii și portocalii va fi necesar „permisul verde” (green-pass) dacă nu există motive de muncă, sănătate și urgență care să justifice transferul. De asemenea, certificatul respectiv va fi necesar pentru participarea la nunți, botezuri și alte ceremonii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Certificatul verde va dovedi una din următoarele situații:

  • persoana este vaccinată anti-Covid;
  • persoana a avut Covid și s-a vindecat;
  • persoana deține un test Covid cu rezultat negativ, nu mai vechi de 48 de ore.

Pentru persoanele vaccinate: „Certificatul verde este eliberat, în format hârtie sau digital, de către unitatea medicală sau de către personalul medical care efectuează vaccinarea și, în același timp, la sfârșitul ciclului prescris, indică numărul de doze administrate în raport cu numărul de doze prevăzute pentru partea interesată”. Certificatul verde va fi valabil 6 luni de la finalizarea ciclului de vaccinare și se eliberează la cererea părții interesate.

Pentru cei care au avut Covid și s-au vindecat: „Certificatul verde este eliberat, la cererea părții interesate, în format hârtie sau digital, de către unitatea în care a fost internat pacientul afectat de Covid-19 sau, pentru pacienții nespitalizați, de către medicii de familie. Certificatul încetează să mai fie valabil dacă, în perioada de valabilitate semestrială, partea interesată este identificată ca fiind caz pozitiv.”

Persoanele cu un rezultat negativ la testul Covid: „Certificatul verde pentru cei care au fost supuși unui tampon antigenic, molecular sau salivar este valabil timp de 48 de ore de la executarea testului și este eliberat, la cererea părții interesate, în format hârtie sau digital, de către instituțiile de sănătate publică, de laboratoarele private autorizate sau acreditate și de farmaciile care efectuează testele.”