Italia: noul decret-lege restricționează intrarea și ieșirea din țară fără un motiv întemeiat

Un nou decret de lege emis de președintele Italiei, Sergio Mattarella, publicat în Monitorul Oficial și care va intra în vigoare începând de joi, 26 martie 2020, adaugă noi măsuri de restricție pe teritoriul țării, inclusiv la granița cu celelalte țări. Potrivit noului decret, care poate fi vizualizat pe site-ul normativa.it gestionat de guvernul italian, intrarea și ieșirea din Italia va putea avea loc numai în anumite circumstanțe.

Pe lângă restricțiile aplicate la nivel local, noul decret prevede și restricții cu privire la teritoriul național, introducând astfel controale severe la granițele Italiei cu celelalte state și interzicând circulația persoanelor fizice fără un motiv întemeiat, care să fie dovedit cu acte. Mai exact, intrarea sau ieșirea din țară va fi permisă numai celor care se deplasează din „motive legate de muncă, situații sau nevoi urgente, motive de sănătate sau alte motive specifice”, se arată în noul decret.

Același decret prevede, printre altele, și o amendă până la 3.000 de euro pentru cine încalcă normele impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, precum și ani grei de închisoare dacă persoana în cauză este infectată și nu a respectat carantina.

Mai exact, atunci când o persoană care a fost diagnosticată pozitiv la testul pentru coronavirus și i s-a impus să stea în carantină la domiciliu părăsește în mod intenționat locuința, riscă să fie pedepsită cu închisoarea între 1 și 5 ani conform noului decret-lege. Persoanele care se deplasează în schimb fără un motiv întemeiat, riscă o amendă între 400 și 3.000 de euro.