Italia: noul decret cu măsurile anticoronavirus în vigoare pentru următoarele 30 de zile

Premierul italian, Giuseppe Conte, și Ministrul Sănătății din Italia, Roberto Speranza, au semnat marți, 13 octombrie 2020, noul DPCM (Decretul Președintelui Consiliului de Miniștri) care prevede o serie de măsuri noi sau actualizate menite să ajute la combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19).

„Dispozițiile prezentului decret se aplică începând cu data de 14 octombrie 2020 (…) și sunt valabile până la 13 noiembrie 2020”, se arată la finalul documentului pe care-l puteți descărca integral, în limba italiană, accesând site-ul oficial al guvernului italian la următorul link: http://www.governo.it/sites/new.governo.it/files/Dpcm13_ottobre_2020_0.pdf

Decretul conține în total 12 articole, iar dintre măsurile impuse de acesta le vom enumera în continuare pe cele mai importante:

Obligația de a purta mască de protecție atât în spațiile închise, cât și în aer liber

„Având ca obiectiv împiedicarea răspândirii virusului, este obligatoriu, pe întreg teritoriul național, să se poarte permanent cu sine dispozitive de protecție a căilor de respirație (măști de protecție – n.r.) precum și să le purtăm în spațiile închise care nu sunt locuințe private și în toate spațiile în aer liber cu excepția cazurilor în care, din cauza caracteristicilor spațiului sau a circumstanțelor specifice, este garantată în mod continuu izolarea de alte persoane cu care nu locuim…”, se precizează în art. 1 al decretului.

De la această regulă, însă, pot face excepție anumite persoane:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • persoanele care efectuează o activitate sportivă;
  • copiii sub 6 ani;
  • persoanele care suferă de patologii sau dizabilități incompatibile cu purtarea măștii de protecție.

„Este foarte recomandat să se poarte masca de protecție chiar și în locuințele personale, în prezența persoanelor care nu locuiesc acolo”, mai scrie în același articol din DPCM 13 octombrie.

Distanța de 1 metru

„Este obligatorie menținerea unei distanțe de siguranță între persoane de cel puțin 1 metru, cu excepția cazurilor prevăzute și validate de Comitetul Tehnico-Știițific în art. 2 din Ordonanța emisă în data de 3 februarie 2020, nr. 630, de către Șeful Departamentului de Protecție Civilă”, scrie în articolul 2, alineatul 2, al decretului.

Autoizolare pentru cine are simptome

„Persoanele cu infecții respiratorii caracterizate de febră (mai mare de 37,5 grade) trebuie să rămână la domiciliu și să contacteze medicul de familie”, este specificat în alineatul 6, litera a), din același articol.

Restricții pentru cei care vin în Italia

Noul DPCM, precum și cele puțin mai vechi de altfel, interzic deplasările din și către țările din lista E, deci care nu sunt incluse în listele A, B, C, D și F, dar impun unele restricții și pentru cele care sunt incluse în aceste din urmă. Țara noastră, care până astăzi se afla în „Lista C”, a fost inclusă acum în „Lista D”, dar măsura autoizolării rămâne obligatorie în continuare pentru cei care vin din România.

Informații complete pe această temă în următorul articol: Carantină pentru românii care vin în Italia: România inclusă pe „Lista D” a țărilor cu risc ridicat de infecție.

Accesul în parcuri și grădinile publice

„Accesul în parcurile, vilele și grădinile publice este condiționat de respectarea cu rigurozitate a interdicției de a crea adunări de persoane (…) și de menținerea distanței de siguranță; este permis accesul minorilor, chiar și împreună cu membrii familiei sau alte persoane cu care locuiesc ori sunt delegate să aibă grijă de ei, în zonele de joacă din interiorul parcurilor, vilelor și grădinilor publice, respectând indicațiile Departamentului pentru politici familiale…”

Desfășurarea de activități sportive

Potrivit noului decret, este posibilă desfășurarea din partea cetățenilor de activități sportive și exerciții fizice în zonele special amenajate și în parcurile publice cu condiția să fie respectată distanța de minim 2 metri pentru activitățile sportive și minim 1 metru pentru orice altă activitate.

Sun permise, de asemenea, activitățile sportive desfășurate în sălile de fitness, bazine sau cluburi sportive, publice și private, cu respectarea condițiilor de siguranță și de distanțare socială.

Publicul la evenimentele sportive

Prin noul DPCM se permite participarea la evenimentele sportive recunoscute de Comitetul Olimpic Național Italian (CONI) a unui număr maxim de 1.000 de spectatori, dar numai dacă nu se depășește capacitatea maximă de 15% din totalul locurilor când este vorba despre competiții în aer liber. La competițiile în spații închise, în schimb, pot participa maxim 200 de persoane și numai în condițiile de siguranță prevăzute la art. 1, punctul 6, litera e) din actualul decret.

Organizarea de spectacole și evenimente culturale

Este posibilă organizarea de spectacole și evenimente culturale, inclusiv proiectarea filmelor în cinematografe, cu condiția ca numărul maxim de persoane să nu depășească 1.000 în spațiile în aer liber și 200 în spațiile închise. Este obligatorie, de asemenea, respectarea măsurilor de distanțare socială impuse și prin decretele precedente în această privință (gen un singur scaun ocupat din două, etc).

Discotecile și sălile de dans închise

„Rămân suspendate activitățile care au loc în săli de dans și discoteci sau localuri asemănătoare, în aer libera sau în spații închise. Sunt interzise petrecerile în locurile în aer liber și în spațiile închise.”

Nunți și alte ceremonii religioase

„Petrecerile din urma ceremoniilor civile și religioase sunt permise cu participarea maximă  a 30 de persoane și respectând protocoalele și indicațiile în vigoare.”

Petreceri private (zile de naștere, sărbătorirea altor evenimente, etc)

„În ceea ce privește locuințele private, se recomandă puternic evitarea petrecerilor, precum și primirea a unui număr mai mare de 6 persoane care nu locuiesc în aceeași casă.”

Biserici și alte lăcașe de cult

„Accesul în lăcașele de cult va avea loc cu măsuri organizatorice prin care să se evite adunările de persoane, ținând cont de dimensiunile și caracteristicile spațiilor, care să garanteze persoanelor posibilitatea de a respecta distanța între ele de cel puțin 1 metru.”

Școli și educație

Activitățile școlare și educative pentru anul școlar 2020-2021 se vor desfășura în mod regulamentar cu respectarea indicațiilor date de Institutul Superior de Sănătate din Italia pentru prevenirea de noi focare de infecție. Sunt permise, în linii mari, și cursurile de formare profesională, precum și organizarea de examene de absolvire.

Secțiile de Urgență și spitale

Este interzisă permanența persoanelor care-i însoțesc pe pacienți la secțiile de Urgență în interiorul acestora, iar vizitele în spital vor fi limitate în funcție de indicațiile date de conducerea spitalului în cauză, în așa fel încât să se prevină transmiterea infecțiilor.

Restaurante, baruri și alte localuri

Activitățile restaurantelor, barurilor și alte localuri de acest gen sunt permise până la ora 24, în cazurile în care consumația are loc la masă și până la ora 21:00 dacă nu are loc la masă.

Transportul public de persoane

Conform noului decret, obligația de a organiza și programa serviciile de transport public pentru a limita sau a suspenda aceste servicii pentru a preveni răspândirea virusului este de competența președinților de regiuni, aceștia având obligația de a se asigura că mijloacele de transport nu vor fi supraaglomerate, în special în orele de vârf. În acest scop, ministrul Transporturilor, în acord cu ministrul Sănătății, pot emana decrete ulterioare prin care să reducă, suspende sau să limiteze serviciile de transport, de orice tip, chiar și internațional, și să impună anumite obligații pentru pasageri sau pentru funcționarii companiilor din acest sector.

Desfășurarea activităților la locul de muncă

În ceea ce privește desfășurarea activității la locul de muncă, autoritățile italiene recomandă:

  • desfășurarea în modalitate „smart working”, deci de la domiciliul angajatului, acolo unde activitatea poate fi desfășurată de la distanță;
  • angajatorii să încurajeze concediile plătite pentru angajați și alte opțiuni prevăzute de contractul colectiv de muncă;
  • să se impună protocoale de siguranță, iar acolo unde nu poate fi respectată distanța de minim 1 metru între persoane, să fie adoptate măsuri de protecție individuale;
  • să se încurajeze operațiunile de dezinfectare a locului de muncă.
Distribuie acest articol