Italia: raportul asociației Antigone și „cazul pozitiv al deținuților români, mereu în scădere”

Asociația italiană Antigone a publicat joi, 25 iulie, raportul care prezintă situația din primele șase luni ale anului 2019 cu privire la numărul și condițiile deținuților prezenți în penitenciarele din Italia.

Potrivit acestui raport, la data de 30 iunie 2019, în cele 190 de închisori din Peninsulă se aflau un total de 60.522 de deținuți, în creștere cu 867 de deținuți în ultimele șase luni și 1763 în ultimele 12 luni. Deținuții de origine străină reprezintă un procentaj de 33,42%, se mai precizează în raport, în scădere cu 3,68% în ultimii zece ani.

În rândul deținuților străini, cetățenii marocani sunt cei mai mulți la număr în închisorile italiene, reprezentând 18,7% din total, urmați apoi de români și albanezi, care reprezintă fiecare câte 12,4% și continuând cu tunisienii – 10,1% și nigerienii – 8%.

Alte date interesante din acest raport sunt cele referitoare la originea de unde provine cel mai mare număr de deținuți italieni. Regiunile Campania, Puglia, Sicilia și Calabria par a fi în fruntea listei cu un număr de 26.655 de deținuți italieni (44% din totalul acestora) care provin din aceste regiuni din sudul Italiei. Aceste date confirmă din nou că în acele zone criminalitatea este mult mai mare în comparație cu restul Italiei și cine are intenția să vină la muncă în Italia sau să se stabilească aici, ar fi mai bine să evite acele regiuni.

„Cazul pozitiv al deținuților români, mereu în scădere. Cu 1.121 mai puțini în șase ani”, scrie în raportul asociației italiene

„În anul 2008, un politician italian spunea, cu referire la cetățenii români în Italia, că nu-i putem primi pentru că Italia nu este pisoarul Europei. Au trecut 11 ani de atunci și situația românilor este izbitoare. Astăzi sunt 2.509 (deținuți români în închisorile italiene – n.r.). În 2013 erau 3661. Acest număr reprezintă 0,21% din totalul românilor prezenți pe teritoriul Italiei (circa 1,2 milioane de persoane). Numărul deținuților români a scăzut în procentaj cu mai bine de o treime. Acesta este efectul integrării și al celei de-a doua generații.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Textul face parte din raportul asociației Antigone și este o știre îmbucurătoare pentru toți românii din Italia, pentru simplul fapt că demonstrează încă o dată că reușim nu doar să ne integrăm, ci și să avem o continuitate stabilă pe aceste meleaguri, în special prin a doua generație de cetățeni români, majoritatea născuți aici sau crescuți aici de la o vârstă foarte fragedă.

În plus, faptul că doar 0.21% din totalul românilor prezenți în peninsulă (și aici facem o paranteză că vorbim doar de numărul oficial, aproximativ 1,2 milioane, pe când neoficial numărul este mult mai mare) sunt infractori condamnați, demonstrează că aproape 99,8% dintre conaționalii noștri sunt oameni cinstiți și au venit aici pentru pentru a-și face un viitor și a se integra.

Raportul complet poate fi citit aici.