Italia oferă ajutor României pentru depistarea minelor explozive din Marea Neagră

Ministrul italian al Apărării, Lorenzo Guerini, a decis să trimită în România două dragoare maritime pentru detectarea și neutralizarea minelor marine din Marea Neagră. Anunțul vine în contextul în care, luni, 28 martie, la circa 70 de kilometri travers de Capu Midia, a fost descoperit un dispozitiv defensiv despre care se spune că ar fi fost desprins din sistemul instalat în apropierea Odesei. Un pescador a dat întâmplător de ea, iar incidentul a sporit riscul pentru navigatori.

Tot luni, 28 martie, o altă mină a ajuns în Turcia, după ce sâmbătă, o a treia a creat tensiune în strâmtoarea Bosfor. Ar fi, în total, 420 de mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, după ce o furtună le-ar fi rupt cablurile de ancorare.

Cu o situație tot mai complicată în Marea Neagră, România a cerut sprijin Italiei, informează Pro TV.

Mina ucraineană plutea purtată de curenți la 70 de kilometri, în larg, în zona Capului Midia, când comandantul unei nave de pescuit a observat-o. Era ora 8:10 dimineața.

Reprezentanții Institutului GeoEcoMar, care au analizat curenții din Marea Neargă, spun că deocamdată nu există pericolul ca minele să ajungă în zona de înot sau pe plajă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ministerul Apărării Naționale – prin intermediul Direcției Hidrografice Maritime – a cerut navigatorilor să raporteze imediat orice obiect asemănător minelor pe care îl observă în Marea Neagră.

România a cerut ajutor Italiei, ca să depisteze minele din Marea Neagră.

Ministrul Apărării din Italia a fost luni în vizită în țara noastră. Împreună cu omologul său român, Vasile Dîncu, a vizitat militarii italieni care sunt cazați la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, trimiși special în țara noastră pentru a proteja spațiul aerian al României şi al NATO, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Lorenzo Guerini, ministrul Apărării din Italia: „În urma discuțiilor pe care le-am avut cu domnul Vasile Dâncu, am ajuns de comun acord la concluzia că este necesară suplimentarea contribuției noastre cu două nave dragoare de mine în Marea Neagră.”

Video mai jos:

Vasile Dîncu, ministrul Apărării din România a declarat:

„Prezența ministrului italian al Apărării, în România, are loc într-un moment aniversar pentru Forțele aeriene italiene, care sărbătoresc astăzi 99 de ani de la înființare ca armă de serviciu independentă sub numele de Regia Aeronautica.

Italia asigură o formulă consistentă de contribuție în domeniul aerian, iar prin decizia de suplimentare a numărului de aeronave pentru poliția aeriană întărită cu 4 aeronave Eurofighter, avem o dovadă clară a angajamentului partenerilor noștri italieni țării în cadrul NATO. Participarea constantă a Italiei la misiunea de poliție aeriană consolidată în România este completată pe dimensiunea terestră de afilierea unui regiment mecanizat la Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, unde trupele italiene sunt prezente periodic în România pentru instruire și exerciții în comun cu trupele române și aliate.”