Operațiunea „Boschetari”: 13 români din Italia ținuți în sclavie de conaționalii lor

Un număr de 13 lucrători agricoli români din sudul Italiei au fost găsiți de autoritățile italiene în condiții de viață inumane, lucrând zi lumină pe câmpurile din Ragusa fără să primească nimic în schimb. Flămânzi, munciți, umliți, violați de către conaționalii lor.

Operațiunea „Boschetari”, astfel a fost denumită acțiunea polițiștilor italieni din Ragusa (Sicilia), care a dus la arestarea a 5 români acuzați de exploatare, trafic de persoane și instigare la prostituție, chiar și în cazul unor minori. Traficanții români se numesc: Lucian Milea, Alice Oprea, Marian Oprea, Monica Iordan și Marian Munteanu, scrie Giornale di Sicilia.

Lucian Milea, Alice Oprea, Marian Oprea, Monica Iordan și Marian Munteanu, acuzați în Italia de exploatare, trafic de persoane și instigare la prostituție.

Cei 5 „caporali” români au fost urmăriți și verificați de autoritățile italiene în urma denunțului făcut de un bărbat român, victimă a abuzurilor și a exploatării celor cinci. Atras în Sicilia la muncă de către conaționalii săi, cu promisiunea unei plăți decente și a unor condiții de viață demne, acesta a avut parte de degrad, violență și condiții de adevărată sclavie.

În urmă cu nouă luni, obosit de a trăi în condiții inumane și de a lucra ca un animal de muncă fără a lua vreodată un singur euro, Marin (numele este inventat) s-a prezentat la secția de poliție din Ragusa și cu curaj i-a denunțat pe conaționalii săi.

„Românii, sclavi ai altor români” scrie Repubblica

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Victimele celor 5 exploatatori erau 13 lucrători agricoli români, dintre care 4 erau minori, „angajați” în mediul rural din zona Ragusa pentru a culege legume și fructe. Aceștia trăiau însă ca niște deținuți condamnați la muncă silnică, erau privați de documente și exploatați dincolo de orice imaginație posibilă.

O realitate dramatică despre exploatarea românilor descoperită de către investigatori echipei Ragusa Mobile, datorită colaborării lui Marin cu autoritățile. Cei cinci români puseseră pe picioare o mare afacere pe pielea conaționalilor lor, afacere care includea de la recoltarea de legume și fructe fără nicio plată și până la prostituția minorilor. Totul la îndemâna exploatatorilor! Autoritățile au reușit să elibereze „sclavii”: bărbați, femei, minori și chiar vârstnici.

Victimele, care trăiau în sărăcie extremă în România, au fost racolate, mințite și aduse în Italia cu mirajul unui loc de muncă care le-ar permite să câștige și să trimită bani acasă. În schimb, au fost închiși și înghesuiți în barăci fără apă, fără electricitate și fără încălzire, îmbrăcați în haine luate de la gunoi, autoritățile i-au găsit flămânzi și subnutriți, fiind hrăniți cu alimente expirate și de proastă calitate. Lipsiți de orice document de identitate, închiși și scoși doar pentru a merge la muncă și apoi închiși din nou, iar cei care îndrăzneau să se răzvrătească sau să plece erau pedepsiți aspru, cu violență. Femeile, unele dintre ele minorene, erau forțate să întrețină relații sexuale cu cei 5 „caporali”.

Investigațiile sunt în curs de desfășurare, traficanții au fost arestați între timp și puși la dispoziția procurorilor.

Vă invităm să mai citiți: