Italia: operațiunea „Draci”, italieni și români arestați. Furau camioane, tractoare și alte utilaje agricole

Acțiune de anvergură a autorităților italiene, în noaptea de miercuri 21 spre joi, 22 noiembrie, 2018. Un grup de 13 infractori, dintre care 4 români și 9 italieni, specializați în furturi de camioane, tractoare, excavatoare și alte utilaje agricole au fost arestați. Grupul infracțional acționa pe raza provinciilor Enna, Catania și Caltanissetta din Sicilia și avea „sediul operațional” la Ramacca.

100 de ofițeri de poliție italieni au fost angajați în cadrul operațiunii cu numele de cod „Draci”, care a fost inițiată și coordonată de Procuratura din Enna. Operațiunea a identificat presupușii autori ai mai multor jafuri din cadrul unor societăți agricole din zonă care sustrăgeau îndeosebi vehicule de șantier și utilaje folosite în agricultură. În imaginile surprinse în timpul unor acțiuni ale infractorilor, se poate vedea cum unul dintre liderii bandei își lua cu el băiețelul în vârstă de numai 5 ani, la comiterea furturilor. De asemenea, microfoanele plasate în casa bărbatului, care era despărțit de soția sa, au interceptat când copilul, vorbind cu bunica, spunea: „În seara asta merg să lucrez cu tata pentru că trebuie să ne câștigăm de-ale gurii”. Copilului pare că îi plăcea să își însoțească tatăl, ba chiar insista să conducă vehiculele furate, pentru el era totul un joc.

Banda de infractori era în realitate bine organizată, în cadrul acesteia, fiecare individ avea rolul său specific, de la cei care se ocupau în mod concret de furturi, până la cei care controlau zona în timpul loviturilor și a celor care se ocupau apoi cu vânzarea bunurilor furate.

Potrivit acuzațiilor, șefii grupului erau un român, Mădălin Ionuț Fînaru, în vârstă de 24 de ani și un italian din Catania, Fabrizio Marino, de 27 de ani. Ceilalți români ar fi: Georgian Dan, 30 ani, Dumitru Ilie, 33 ani, Mihăiță Sandu, 34 ani,

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Italia – 13 infractori, dintre care 5 români și 8 italieni, specializați în furturi de camioane, tractoare, excavatoare și alte utilaje agricole au fost arestați

Printre furturile de care sunt acuzați cei 13 români și italieni, două dintre acestea au avut loc în societăți agricole care erau puse sub sechestru de autorități și care aparțin unor membri ai clanului mafiot Emmanuello di Gela (provincia Carbonia-Iglesias, Sardinia), scrie presa italiană. Proprietarii respectivi erau implicați în anchete anti-mafie iar bunurile care le dețineau și care au fost furate, erau puse sub sechestru de autorități.

Hoții au fost identificați în urma amplei anchete care s-a folosit de interceptarea convorbirilor telefonice în zonele în care au avut loc furturile, precum și de examinarea a mii de cadre înregistrate de camerele de luat vederi din teritoriu.

În timpul operațiunii, numită „Draci”, au fost recuperate numeroase vehicule.