Italia: Originea sărbătorii „Ferragosto” de pe 15 august. Obiceiuri și semnificații

Ziua de 15 august, numită și „Ferrragosto” este considerată de către italieni punctul culminant al verii și al vacanței.

Este o sărbătoare importantă a anului și îndelung așteptată, menită să recompenseze prin divertisment și relaxare eforturile depuse de fiecare persoană în activitatea de peste an.

Originea sărbătorii își are rădăcinile în Roma antică ca mai apoi, odată cu apariția creștinismului, să se împletească cu tradiția religioasă catolică.

Originea istorică a sărbătoririi zilei de „Ferragosto”

Numele dat acestei sărbători, „Ferragosto” provine din latinul „Feriae Augusti” (odihnă pentru Augustus), în onoarea lui Octavian Augustus, primul împărat roman de la care ia numele și luna „august”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Ferragosto” a fost sărbătorit pentru prima dată în anul 18 î.Hr. când în tradiția antică romană zilele din jurul datei de 15 august constituiau o perioadă de odihnă dar și de petreceri publice la care era invitată să participe întreaga comunitate.

Mergând în profundul istoriei, se presupune că „Ferragosto” este de fapt o continuitate a străvechilor tradiții „dei Consualia” când se omagia zeul Conso.

Acesta, în religia romană politeistă era Zeul Pământului și al Fertilității. De asemenea, aceste manifestări antice semnificau încheierea lucrărilor agricole de vară.

Obiceiuri antice ale sărbătorii

În întreg Imperiul roman se organizau festivaluri și curse de cai iar animalele care fuseseră folosite la muncile din câmp erau împodobite cu flori.

Se mai obișnuia ca țăranii lucrători să aducă omagii și urări de laudă proprietarilor de terenuri care îi răsplăteau în schimb cu daruri.

În cele mai vechi timpuri, „Ferragosto” era sărbătorit pe toată durata lunii august cu punctul culminant pe data de 13, când se sărbătorea ziua zeiței Diana.

Diana era adeseori asociată cu animalele sălbatice, cu pădurile, fiind zeița vânătorii, dar și cu Luna. Era faimoasă pentru puterea, grația atletică și frumusețea sa.

De la sărbătoare păgână la una creștină plină de semnificații religioase

Sărbătoarea de „Ferragosto” a fost preluată din tradiția păgână romană și asimilată de către Biserică  în jurul secolului al VII-lea când a început să se sărbătorească de către creștini Adormirea Maicii Domnului, festivitate religioasă stabilită pentru data de 15 august și cu multiple semnificații teologice și spirituale pentru credincioși.

În zilele noastre, italienii sărbătoresc ziua de 15 august, de „Ferragosto”, organizând excursii, pic-nic uri, festivități diverse finalizate cu focuri de artificii, concerte, sejururi la munte sau la mare.

Distribuie acest articol