Italia: persoanele peste 50 de ani care nu s-au vaccinat au început să primească amenzi prin poștă

Începând cu data de 8 ianuarie 2022, vaccinarea anti-COVID a devenit obligatorie pentru persoanele în vârstă de peste 50 de ani care sunt rezidente în Italia, această măsură rămânând în vigoare până la data de 15 iunie a acestui an.

Multe dintre aceste persoane însă, care sunt considerate ca făcând parte dintr-o categorie de risc, nu s-au vaccinat încă, iar în aceste zile au început să primească amenzi prin poștă, informează ziarul Corriere della Sera.

Sursa citată face referire în special la provinciile din regiunea Lombardia. În provincia Bergamo, de exemplu, sunt vizate 9.995 de persoane peste 50 de ani către care au fost expediate amenzi în valoare de 100 de euro fiecare.

În provincia Milano, în schimb, se vorbește despre un total de 38.099 de amenzi, în timp ce în Brescia se prevăd 11.276 de amenzi. În toată regiunea Lombardia vor fi aplicate 91.943 de astfel de sancțiuni, mai scriu jurnaliștii italieni.

Cei care vor primi amenda au la dispoziție 10 zile pentru a se prezenta la Agenția Sanitară Teritorială (ATS – Azienda Teritoriale Sanitaria) și a demonstra că s-au vaccinat sau că sunt scutiți de vaccinare, dacă este cazul. Altfel, au la dispoziție 6 luni pentru a plăti amenda.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Printre cei sancționați, mai scrie sursa citată, se numără și persoanele care au avut COVID și nu au fost nevoite să se mai vaccineze.

„O măsură care creează confuzie, pe lângă faptul că e inutilă. Pentru că dacă scopul era acela de a tutela o categorie mai expusă decât altele la consecințele infecției din cauza vârstei, cu siguranță nu se atinge acel scop făcându-i să evite vaccinare prin plata unei amenzi”, a declarat Guido Marinoni, președintele Ordinului Medicilor din provincia Bergamo.