Italia: Polemică din cauza unui concurs de mâncat banane între femei organizat de „Sărbătoarea Bărbaților”

Un concurs organizat în cadrul „Sărbătorii Bărbaților”, care are loc la data de 2 august din fiecare an în regiunea italiană Friuli-Veneția-Giulia, a provocat polemică în Peninsulă din cauza nuanței sexiste pe care îl are evenimentul.

Mai exact, în cadrul acestei întreceri, denumită „Concursul mâncătoarelor de banane”, mai multe femei se întrec pentru a mânca fiecare, înainte de scurgerea unui minut, câte o banană ținută sub centură de un bărbat, relatează ziarul La Repubblica.

Concursul este considerat de multe persoane umilitor la adresa femeilor și mai mulți activiști pentru drepturile acestora, printre care și Patrick Zaki, un egiptean care studiază în Italia și a petrecut aproape doi ani într-o închisoare din Egipt pentru că a apărat drepturile femeilor din această țară, au decis să deschidă o petiție online pentru a anula acest eveniment.

„Să organizezi un concurs de mâncat banane, dedicat numai femeilor, cu ocazia Sărbătorii Bărbaților, este cu totul deplasat și de neacceptat. Solicit cu amabilitate tuturor să semneze petiția pentru a împiedica desfășurarea acestui eveniment”, a scris pe rețelele de socializare Zaki, care se specializează la Universitatea din Bologna în studiile de gen.

În înregistrările video din anii precedenți, mai multe femei, aproape toate tinere, pot fi văzute cum stau în genunchi în fața unor bărbați care țin o banană fără coajă la nivelul bazinului, pe care fiecare dintre doamne și domnișoare trebuie să o devoreze în mai puțin de un minut. Între timp, spectatorii le fac galerie și le aplaudă pe femei, dacă reușesc să înghită toată banana în cele 60 de secunde prevăzute de regulamentul concursului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Chestia cu Concursul Mâncătoarelor de Banane nu este una dintre nenumăratele idei văzute ca fiind simpatică și inofensivă, al cărei singur obiectiv este să umple programul. Problema de bază este următoarea: de ce ceea ce este o festivitate pentru bărbat se traduce în oprimare, denigrare, transformare în obiecte și sexualizare pentru femei și a femeilor?”, s-a revoltat pe rețelele de socializare și Valentina Moro, membră a Comisiei pentru Egalitate de Șanse din localitatea Cividale del Friuli, căreia i s-a alăturat și o faimoasă bloggeriță, Elen Tuan, pentru a cere închiderea evenimentului.

De cealaltă parte, organizatorii concursului au decis să răspundă astfel acestor critici: „Citim sute de mesaje care uneori ne fac să zâmbim cu adevărat. În următoarele zile le vom aduna și publica pe cele mai amuzante și semnificative. Continuați să comentați cu ironie și bananozitate (joc de cuvinte referitor la concurs – n.r.).”

Printre persoanele care iau apărarea organizatorilor se numără și unele femei, cum ar fi Manuela, care a scris: „Mai râdeți și voi din când în când fiindcă viața e scurtă. Lăsați lumea să râdă și să se distreze.”

Toate aceste dezbateri au avut loc înainte de concurs. Între timp, evenimentul s-a desfășurat, ieri, în condiții normale, la fel ca în anii precedenți.