Italia: prețuri mai mici la energie electrică și gaz începând cu luna aprilie a acestui an

Prețurile la energie electrică și gaz vor scădea în Italia începând cu 1 aprilie 2019, anunță Arera (Autorità per l’Energia) citată de ziarul La Stampa. Potrivit sursei citate, anunțul a fost făcut în data de 26 martie 2019, iar procentajul cu care aceste prețuri vor fi reduse este de 8,5% pentru energia electrică și 9,9% pentru gaz.

«Reducerile sunt legate în principal de scăderea prețurilor pentru materiile prime pe piețele angro de energie, naționale și internaționale», se explică în comunicatul publicat de Arera.

Pentru asociațiile de consumatori din Italia însă, aceste scăderi de tarife sunt prea mici și nu este destul de mic pentru a ajuta familiile să recupereze costurile anormale plătite pentru facturile la curent electric și gaz în anul 2018.

«Numai în cursul anului 2018, tarifele la curentul electric au înregistrat o creștere de 11,12%, în timp ce gazul a crescut cu 16% între 2018 și primul trimestru al anului 2019. O creștere a prețurilor care a condus la un „masacru” pentru buzunarele familiilor, cu un total maxim de 1,32 miliarde de euro numai în 2018 și o cheltuială mai mare de 93 euro pe familie», explică președintele asociației pentru consumatori Codacons, Carlo Rienzi

«Din acest motiv, reducerile tarifelor la energia electrică și gaz stabilite astăzi de Arera reprezintă doar un prim pas pentru restabilirea echității în sectorul energetic, ceea ce totuși nu este suficient pentru recuperarea creșterilor tarifare anormale suferite de consumatori», mai adaugă Rienzi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI