Italia, prima în UE la decesele cauzate de poluarea atmosferică. Torino, cel mai poluat oraș european

Poluarea atmosferică are consecințe grave asupra sănătății cetățenilor europeni. În fiecare an, au loc în jur de 400 000 de decese premature din cauza concentrațiilor excesive ale poluanților atmosferici, cum ar fi particulele de praf, dioxidul de azot și ozonul.

Dioxidul de azot este un gaz toxic, roșu-brun, are un miros caracteristic ascuțit și este un proeminent poluant al aerului. Cele mai proeminente surse de dioxid de azot sunt motoarele cu combustie internă care ard combustibili fosili. În exterior, dioxidul de azot poate fi rezultatul traficului auto. În spațiile închise expunere apare de la fumul de țigară, încălzire pe baza de butan, de kerosen și de la sobe.

Conform datelor Agenției Europene de Mediu privind calitatea aerului în 2019, Italia se situează pe primul loc în UE la numărul de decese cauzate de emanațiile de dioxid de azot. Torino este din nou cel mai poluat oraș din Europa, urmat îndeaproape de Paris și Londra.

Italia este așadar, cu aproximativ 14.600 de victime pe an, prima țară din Europa cu cele mai multe decese premature provocate de dioxidul de azot (NO2) și se află în grupul celor care depășesc sistematic limitele legale pentru principali agenți poluanți ai aerului.

De asemenea, raportul privind calitatea aerului (2000-2017) publicat de Agenția Europeană de Mediu (AEA) pe baza sondajelor unităților de control anti-smog arăta că Peninsula are cele mai multe decese din cauza ozonului prezent la nivelul solului (O3, 3.000) și ocupă locul al doilea la cele cauzate de particulele fine PM2.5 (58.600).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Torino este cel mai poluat oraş italian, nivelul de toxicitate maxim crescând în special în zilele de joi şi de vineri, când traficul este foarte intens. Dintre orașele mai mici, cel mai mare grad de poluare îl are orașul Padova, conform Corriere della Sera.

Poluarea atmosferică apare atunci când anumite gaze, particule de praf și fum sunt eliberate în atmosferă, care devine astfel nocivă pentru populație, pentru infrastructură și pentru mediul înconjurător. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică poluarea aerului ca fiind cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană în Europa. În UE, poluarea aerului cauzează în medie peste 1 000 de decese premature pe zi, un număr de peste zece ori mai mare decât numărul de decese cauzate de accidente rutiere.

Cetățenii UE care locuiesc în zone urbane sunt mai expuși la niveluri ale poluanților atmosferici considerate de către OMS ca fiind nocive pentru sănătate, decât cei din mediul rural. Poluarea atmosferică tinde să afecteze locuitorii din orașe într-o măsură mai mare decât pe locuitorii din zonele rurale deoarece, din cauza densității populației din orașe, cantitatea de poluanți atmosferici eliberați este mai mare (de exemplu, din transportul rutier) și deoarece dispersia se produce mai greu în orașe decât în mediul rural.

Te-ar mai putea interesa și:

Distribuie acest articol