Italia: primul copil cu două mame pe certificatul de naștere. Decizie istorică a Tribunalului din Pisa

Un cuplu format din două femei lesbiene, una de cetățenie italiană și una de cetățenie americană, care s-au căsătorit cu câțiva ani în urmă, în statul american Wisconsin și acum doi ani au adus pe lume un copil, au reușit să convingă un tribunal italian din Pisa că fiul lor are două mame.

Copilul, care a fost născut de femeia americană în urma fecundării într-o clinică daneză, a fost înscris inițial în certificatul de naștere cu un singur părinte, și anume, femeia care i-a dat viață. Dar atât femeia care l-a născut, cât și partenera sa, doreau să vadă pe certificatul de naștere al copilului numele amândurora, așadar s-au adresat Tribunalului din Pisa care a luat cererea foarte în serios.

Rezolvarea acestei cereri nu a fost deloc ușoară, având în vedere că mama copilului este americancă iar fiul lor nu are cetățenie italiană, deci este un străin, chiar dacă mama prin căsătorie este italiană.

„În țara mea ar fi fost înregistrat imediat ca fiind fiul amândurora. Rămân pietrificată când văd că aici, în Italia, este negat un drept atât de simplu”, a declarat mama americană pentru site-ul Fanpage.

Cele două femei s-au îmbarcat astfel într-un caz judiciar care ar putea face istorie în Italia. Asistate de avocatul Alexander Schuster, ele au făcut recurs la Tribunalul din Pisa pentru a-și vedea recunoscută dubla maternitate asupra copilului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Dacă fiul lor s-ar fi născut în Statele Unite, certificatul cu dubla maternitate ar fi fost transcris fără nicio problemă… Dar având în vedere că nașterea a avut loc în Italia, pentru a întocmi documentele copilului, Statele Unite trebuie să se bazeze pe actul italian, care indică o singură mamă și nu poate fi adăugată o altă mamă”, a declarat avocatul celor două femei.

Recursul celor două femei a găsit teren fertil în instanța din Pisa, unde judecătorul Marco Viani a considerat rezonabil să pună la îndoială constituționalitatea legii „anti-mamă-bis” deoarece “nu permite să se emită un certificat de naștere în Italia în care sunt recunoscute  în calitate de părinți ai unui cetățean străin două persoane de același sex”. Așadar “limitează în mod nejustificat dreptul persoanelor care, potrivit legii străine aplicabile, sunt legate de o relație de părinți-fii, de a-și vedea pe deplin recunoscută formarea lor socială în Italia”.

În acest scop, Tribunalul din Pisa s-a adresat Curții Constituționale din Italia de la care se așteaptă un răspuns asupra chestiunii cât de curând iar, în cazul în care judecătorii de la Curtea Constituțională vor fi de acord cu judecătorul din Pisa, posibilitatea ca un copil din Italia să aibă două mame va deveni realitate.

Distribuie acest articol