Italia: Restricții COVID eliminate de la 1 aprilie

Consiliul de Miniștri condus de Mario Draghi a aprobat în unanimitate relaxarea restricțiilor în Italia, începând de la 1 aprilie, odată cu încetarea stării de urgență. „Eliminate aproape toate restricțiile, sunt mândru de simțul civic de care au dat dovadă italienii pe perioada pandemiei”, a declarat Draghi în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o împreună cu ministrul Sănătății, Roberto Speranza.

Începând de la 1 aprilie nu va mai fi necesar certificatul Covid (Green pass) în mijloacele de transport în comun (tramvai, metrou și autobuze locale), în timp ce obligația de a purta măști va continua să se aplice. Pentru transportul pe distanțe lungi prezentarea certificatului Covid rămâne valabilă până pe data de 30 aprilie.

Regulile privind purtarea măștii rămân neschimbate până pe 30 aprilie. Prin urmare, în transportul public, precum și în cinematografe și teatre, purtarea măștii Ffp2 va continua să fie obligatorie.

De la 1 aprilie nu va mai fi obligatorie deținerea certificatului Covid pentru a intra în birouri publice, magazine, bănci, oficii poștale sau tutungerii.

De la 1 aprilie expiră și obligația deținerii unui „Super green pass” (certificat Covid consolidat) la locul de muncă pentru cei cu vârsta de peste 50 de ani. Persoanelor care au depășit această vârstă li se va cere la locul de muncă certificatul Covid de bază (vaccin sau dovada vindecării de Covid sau test). Măsura se va aplica numai până la 30 aprilie, a declara ministrul Sănătății, Roberto Speranza.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tot de la 1 aprilie capacitatea stadioanelor va reveni la 100%, dar la intrare va fi necesar certificatul Covid de bază. Certificatul va fi necesar și pentru concertele cu număr mare de participanți.

Până pe 30 aprilie „Super Green Pass” va rămâne obligatoriu doar în interior, pentru a mânca în restaurante, pentru a intra în centre de wellness, săli de jocuri, discoteci, cinematografe, teatre și concerte în interior, pentru a participa la congrese și evenimente sportive din săli închise, precum și la ceremoniile civile sau religioase (botezuri, nunți) care au loc la interior.

De la 1 mai nu va mai fi necesară prezentarea certificatului Covid. Cu cel puțin o excepție: „Super green pass” rămâne obligatoriu până la 31 decembrie 2022 pentru vizitele la spital și RSA.

În ceea ce privește hotelurile, clienții nu vor mai avea nevoie de certificat Covid de la 1 aprilie.

Noul decret prevede și încetarea carantinei de contact (obligația de izolare rămâne doar pentru cei infectați). Prin urmare, numai elevii care se îmbolnăvesc de Covid vor face lecțiile online, de acasă.

Obligația de vaccinare rămâne în vigoare până la sfârșitul anului pentru personalul sanitar și RSA.

Italia nu va mai în altă stare de urgență Covid și, în consecință, CTS și structura comisarului extraordinar vor expira. În locul acestora va fi creată o unitate operațională ad-hoc la Ministerul Sănătății pe perioada de tranziție și care va finaliza campania de vaccinare.