Italia: Pot conduce mașina înmatriculată pe numele unei rude sau unui prieten din România? Informații despre prevederile legii italiene

În prezent, pe teritoriul Italiei, începând cu data de 4 decembrie, 2018, cetățenii cu rezidența care depășește un număr de 60 de zile, pot circula doar cu autoturisme înregistrate cu numere de înmatriculare italiene. În caz contrar, șoferii sunt pasibili de o amendă de la 712 la 2.848 euro și cu sechestru pe autoturism. Mașinile vor trebui transportate în afara teritoriului italian, cu un permis de circulație pe termen de 180 de zile, iar în caz că prevederile nu vor fi respectate se va efectua confiscarea administrativă a autoturismului, așa cum prevede art. 93, alin. 7 bis: „Si applicano, in quanto compatibili, le disposizioni dell’articolo 213. Qualora, entro il termine di centottanta giorni decorrenti dalla data della violazione, il veicolo non sia immatricolato in Italia o non sia richiesto il rilascio di un foglio di via per condurlo oltre i transiti di confine, si applica la sanzione accessoria della confisca amministrativa ai sensi dell’articolo 213.” 

De asemenea, decretul legislativ 113/2018, votat în Parlamentul italian interzice și conducerea mașinii unei rude sau a unui prieten care trăiește în străinătate, indiferent dacă șoferul are procură sau contract de comodat pe numele său. Acestea sunt valabile doar dacă sunt înregistrate pe firme, așa cum scrie și publicația Il sole 24 ore.

Articolul 93 din Codul rutier italian, la articolul 1 bis prevede conform ultimelor modificări:

„Este interzis cetățenilor care au stabilită reședința în Italia de peste 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate.”

Decretul 113/2018 transformat în lege prevede însă că mașinile înmatriculate pe firme,  în leasing sau închiriate pe termen lung de o societate străină pot circula în Italia fără limită de timp.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana, la pagina 11, veți găsi toate informațiile detaliate în legătură cu noile prevederi enumerate mai sus.

Italia: controale intense ale poliției rutiere, un alt șofer român amendat și pus sechestru pe mașină. Circula cu numere de înmatriculare românești