Italia: Român cu mâinile amputate și un ochi scos în timp ce fabrica o bombă. Supus măsurii de arest la domiciliu

În urmă cu câteva zile, un bărbat de origine română din Italia, în vârstă de 37 de ani și care și-a pierdut ambele mâini și un ochi într-o explozie, a fost supus măsurii de arest la domiciliu de către carabinierii din Pesaro, provincia Pesaro e Urbino din Marche, acuzat fiind de fabricarea și deținerea de materiale explozive.

Potrivit Centro Pagina, îngrozitorul eveniment s-a petrecut la data de 10 iunie 2023, când a avut loc o explozie puternică într-o locuință din Vallefoglia, aceeași provincie menționată mai sus, unde locuia un cuplu de cetățeni români, mai exact sora și cumnatul bărbatului arestat.

Explozia a provocat daune imobiliare semnificative și a rănit grav un bărbat, românul care este anchetat și a fost supus măsurii de arest la domiciliu.

0a6452c09402fc4dfa8b68617c8687bf
Casa în care s-a petrecut explozia. Sursă foto: ansa.it.

În timpul incidentului, carabinierii, care au intervenit la fața locului împreună cu pompierii și au constatat că explozia a avut loc în mansarda casei.

Unda de șoc a provocat daune acelei încăperi, precum și prăbușirea unei părți a tavanului din dormitorul copiilor minori ai cuplului care locuia acolo.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Imediat după explozie, bărbatul rănit a fost transportat la Spitalul din Ancona și, după primele îngrijiri de urgență, a fost transferat la secția de Terapie Intensivă, apoi la secția de Urgențe a spitalului din Pesaro.

Bărbatul a suferit amputarea completă a ambelor mâini, pierderea unui ochi, precum și alte fracturi grave ale membrelor inferioare și ale feței, cu o reducere semnificativă a auzului.

Investigațiile imediate și complexe efectuate de carabinieri au arătat că suspectul, profitând de absența temporară a rudelor sale, se dusese în mansardă cu scopul de a prepara un dispozitiv exploziv bazat pe o substanță identificată de către carabinierii științifici din Roma ca fiind T.AT.P. (triperioxid de acetonă).

Aceasta este o substanță explozivă cu un potențial foarte ridicat, care poate fi realizată artizanal cu substanțe disponibile pe piață.

Manipularea acestei substanțe este periculoasă datorită sensibilității sale extreme la șocuri, frecare, flăcări și chiar temperaturi ambientale ridicate.

Potențialul său distructiv și absența contraindicațiilor, cum ar fi non-inflamabilitatea, fac ca acest exploziv să fie tot mai des folosit pentru prepararea dispozitivelor artizanale pentru atacuri asupra bancomatelor.

În lumina rezultatelor investigației până în prezent, suspectul, care a ajuns în Italia din România cu doar câteva zile înainte, construia în casa surorii sale un dispozitiv artizanal care urma să fie folosit, după toate aparențele, pentru a arunca în aer un bancomat.

Se presupune că îl ajuta și o altă persoană, care este în curs de identificare. Aceasta, după accidentul grav, nu doar că l-a lăsat pe complice în pragul morții, dar a încercat să șteargă orice urmă a infracțiunii înainte de a fugi.

În urma recentei externări a suspectului din spital și a pericolului concret că acesta ar putea evita justiția italiană prin întoarcerea în țara natală, judecătorul de instrucție, la solicitarea procurorului, a aplicat măsura arestului la domiciliu.

Distribuie acest articol