Roxana Roman, decorată de președintele Italiei. Românca a trimis în închisoare 3 membri ai clanului mafiot Casamonica

Tânăra femeie română de la Roma care, împreună cu soțul său a denunțat agresiunea membrilor clanului mafiot Casamonica în interiorul barului pe care îl gestionează, a fost decorată de președintele Italiei, Sergio Mattarella. Roxana Roman, în vârstă de 34 de ani, a devenit Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italiene, titlu conferit de președintele Mattarella „pentru contribuția sa la afirmarea legalității”.

Ordinul de Merit al Republicii Italiene (adesea abreviat OMRI) este cea mai înaltă distincție a Republicii Italiene. Președintele Republicii Italiene este șeful ordinului, condus de un consiliu format dintr-un cancelar și 16 membri. Registrul ordinului are sediul la Roma.

3 condamnări au fost pronunțate de judecător luni, 15 octombrie, în cazul „Roxy Bar”, care îi are drept parte vătămată pe românii Roxana și Marian Roman. Aceștia, proprietarii unui bar din cartierul Romanina, au suferit agresiuni din partea unui clan mafiot de la periferia Romei. A fost recunoscută de către judecător circumstanța agravantă a metodei în stil mafios.

„Aici comandăm noi și dacă nu faci ce-ți spunem, te omorâm”

În data de 1 aprilie 2018, chiar în duminica Paștelui catolic, doi membri ai clanului mafiot respectiv, Antonio Casamonica și vărul său Alfredo Di Silvio, au intrat în barul conaționalilor noștri și au lovit fără milă o tânără invalidă, cu dizabilități, doar pentru că a îndrăznit să vorbească împotriva lor. Apoi l-au agresat în mod violent și pe Marian Roman, proprietarul barului, fiindcă nu i-a servit întâi pe ei, deci nu le-a arătat respectul cuvenit. Ulterior, clanul mafiot a încercat să-i intimideze pe cei doi soți români pentru a-i forța să-și închidă barul și să plece din zonă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu mi-e frică, nu mi-a fost frică niciodată, indiferent de cine sunt ei și indiferent de naționalitatea noastră” declara atunci Roxana Roman. „Barul ăsta este toată munca noastră, nu putem renunța la el. Noi nu avem nimic împotriva nimănui, dar cel care a greșit trebuie să plătească. Singurul lucru bun care se poate face în aceste cazuri este să chemi poliția și să denunți.”

Curajul celor doi români de a-i denunța pe agresori, a fost o adevărată dovadă de simț civic și demnitate pentru întreaga Italie, apreciat și aplaudat de mai multe personalități politice, precum și de presa italiană. La barul conaționalilor noștri s-a prezentat apoi și primarul Romei, Virginia Raggi, în semn de susținere pentru cei doi români. Mai mult despre acest caz se poate citi aici.