Italia: Senegalez cu cetățenie italiană dă foc la un autobuz cu 51 de elevi

Un șofer de origini senegaleze a dat foc unui autobuz cu elevi la Milano, în nordul Italiei. După ce a deturnat de la traseu autobuzul școlar, intenționa să ajungă la aeroportul Linate și să se sinucidă împreună cu elevii, să producă un masacru pentru a răzbuna africanii care s-au înecat în mare în încercarea de a atinge țărmurile Italiei.

Ousseynou Sy, în vârstă de 47 de ani, născut în Senegal, dar cu cetățenie italiană, denunțat în trecut pentru beție și hărțuire sexuală, a fost arestat după ce a deturnat un autobuz în care se aflau 51 de elevi de gimnaziu de la școala Vailati din Crema: „Mergem la Linate (aeroportul din Milano, n.r.). De aici nimeni nu iese viu!”, le-a strigat copiilor care timp de 40 de minute au trăit un coșmar. Un elev a reușit să anunțe telefonic carabinierii care au interceptat și blocat autobuzul. În acel moment șoferul a dat foc autovehiculului, dar militarii i-au ajutat pe copii și pe cei doi profesori prezenți să iasă teferi afară, în timp ce flăcările cuprindeau autobuzul.

S-a întâmplat pe șoseaua provincială 44 „Paullese”, la San Donato, în apropiere de Milano, la intersecția pentru „Peschiera Borromeo”. Șoferul a forțat o profesoară să lege copiii la încheieturile mâinilor cu fâșii de plastic folosite de electricieni. Profesoara a lăsat legăturile slabe, a strâns foarte ușor nodurile, astfel încât unii elevi au reușit să se elibereze. Un băiat în vârstă de 12 ani care și-a ascuns telefonul mobil și-a avertizat tatăl care a sunat apoi carabinierii la 112.

Două patrule de carabinieri s-au mobilizat și au reperat autobuzul la scurt timp, după care l-au somat pe șofer să oprească. Bărbatul senegalez a început atunci să stropească interiorul autovehiculului cu benzina din bidoanele ascunse în sacii negri de lângă scaunul șoferului și striga furios că vrea să-i răzbune pe cei morți pe mare. Apoi a aprins focul. Un carabinier a spart geamul și a deschid ușa din spate, iar copiii au reușit să iasă teferi, nimeni nu a fost rănit în mod grav, doar puțini copii au câteva răni ușoare și vânătăi.

La fața locului au intervenit de urgență 14 ambulanțe de la 118, un alicopter și alte mașini medicale. Doisprezece elevi și doi adulți au fost duși la spital ca măsură de precauție. Ceilalți sunt asistați de un psiholog.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Ne-a încătușat și ne-a amenințat. Spunea că dacă ne mișcăm toarnă gaz și aprinde focul, ceea ce a și făcut la un moment dat. A continuat să strige că oameni din Africa mor pe mare și vina este doar a lui Di Maio și Salvini. După care au venit carabinierii și ne-au salvat”, povestește o elevă înspăimântată.

Ministrul de Interne Matteo Salvini a comentat: „Vreau să aflu imediat, cum de o persoană cu precedente de acest fel conducea un autobuz  destinat transportului de copii?”

Senegalez cu cetățenie italiană dă foc la un autobuz cu 51 de elevi la Milano. Foto: La Stampa