Italia și alte 8 țări suspendă acordul Schengen și reintroduc controale la unele frontiere

UPDATE: Între timp, pe lângă țările enumerate inițial în articol, alte două țări reintroduc controalele la frontieră. Este vorba de Danemarca și Slovenia.

Ca răspuns la creșterea amenințării teroriste în Uniunea Europeană, agravată de criza din Orientul Mijlociu, Italia și alte opt state membre ale Uniunii Europene au decis să reintroducă temporar controalele la frontiere, suspendând libera circulație prevăzută de acordul Schengen, informează Rai News.

Pe lângă Italia, care reintroduce controalele la frontiera cu Slovenia, și alte țări precum Austria, Germania, Norvegia, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Suedia și Franța au luat măsuri similare la anumite puncte de frontieră. (Norvegia face parte din spațiul Schengen, deși nu este membră a Uniunii Europene).

Potrivit unui comunicat de la Palazzo Chigi, „creșterea focarelor de criză la granițele Europei, în special după atacul asupra Israelului, a crescut nivelul de amenințare a acțiunilor violente în interiorul Uniunii”.

Această măsură va fi pusă în aplicare din 21 octombrie pentru o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea de prelungire.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Controalele vor fi efectuate într-un mod care „să garanteze proporționalitatea măsurii, adaptată la amenințare și calibrată pentru a avea cel mai mic impact posibil asupra circulației transfrontaliere și a traficului de mărfuri.”

Măsurile survin și în contextul presiunii migratorii crescute cu care se confruntă Italia, unde numărul sosirilor pe coastele italiene a crescut cu 85% față de anul 2022. Doar în regiunea Friuli Venezia Giulia, de la începutul anului au fost identificate 16.000 de persoane care au intrat neregulamentar pe teritoriul național.

Italia a ales să utilizeze procedura de urgență pentru reintroducerea controalelor, care, conform reglementărilor, nu poate depăși 10 zile în prima instanță, dar poate fi prelungită pentru perioade de până la 20 de zile, cu o durată maximă de două luni.

După acest termen, se poate activa procedura obișnuită, prelungind suspendarea Schengen cu încă patru luni, până la un total de șase luni.

Este de notat că suspendarea Acordului Schengen nu este un eveniment rar.

De-a lungul anilor, diferite state membre UE au recurs la această măsură de 387 de ori din diverse motive. De exemplu, Italia a făcut acest lucru în timpul G8 de la L’Aquila (2009), G7 de la Taormina (2017) și G20 de la Roma (2021).

Distribuie acest articol