Italia și România au făcut schimb de deținuți, 13 români au fost repatriați și alți 13 s-au întors în Peninsulă

Un număr de 13 cetățeni români condamnați în Italia au fost transferați joi, 10 septembrie 2020 în România, în timp ce 13 fugari italieni găsiți în țara noastră s-au întors în Italia, pentru a-și executa pedepsele la închisoare impuse de autoritățile judiciare din cele două state.

Cu un zbor charter Roma-București, care a decolat de la Aeroportul Fiumicino joi dimineață, în zori, 11 bărbați și două femei de naționalitate română cu condamnări penale pentru furturi, jafuri, exploatarea prostituției și violență sexuală, fraude informatice și spălare de bani, au fost transportați în România unde vor continua să își efectueze restul pedepselor în închisorile din țară.

Deținuții români repatriați sunt conform agenparl.eu:

  • Ana Maria Sereș, 36 de ani, condamnată la 2 ani și 2 luni pentru violență sexuală;
  • Marius Donose, 50 de ani, condamnat la 8 ani pentru prostituție cu minori, instigare și favorizarea prostituției;
  • Mircea Valentin Bălțat, 52 de ani, condamnat la 5 ani și 6 luni pentru mai multe furturi;
  • Viorel Lăcătuș, 52 de ani, condamnat la 6 ani și 4 luni pentru înrobire, maltratare și primire de bunuri furate;
  • Aurel Marin Roșu, 26 de ani, condamnat la 2 ani de închisoare pentru furt agravat;
  • Gheorghe Păun, 47 de ani, arestat preventiv pentru o serie de furturi;
  • Sandor Csaba Varga, 39 de ani, arestat preventiv pentru asociere criminală care vizează săvârșirea unor tâlhării cu ajutorul armelor;
  • Costel Tolea, 49 de ani, arestat preventiv pentru tâlhărie agravată și vătămări corporale;
  • Costică Palade, 42 de ani, condamnat la 5 ani și 3 luni de închisoare pentru o serie de furturi agravate;
  • Florin Ungureanu, 52 de ani, Daniela Ungureanu, 49 de ani, Ioan Ispas de 37 de ani și Iuliana Estera Grec de 25 de ani, toți patru arestați preventiv pentru fraudă informatică și spălare de bani.

Pe o rută cu destinație inversă, București – Milano Malpensa, 10 bărbați și 3 femei căutați de justiția italiană s-au întors în țara de origine. Aceștia au fost găsiți și arestați în România, unde se refugiaseră în încercarea de a scăpa de mandatele europene de arestare emise de 9 procurori naționali (Brescia , Genova, Modena, Padova, Pistoia, Reggio Calabria, Spoleto, Torino și Trento). Deținuții italieni sunt acuzați de furturi, violență sexuală, instigare la prostituție, maltratare, fraude informatice și spălare de bani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Operațiunea, desfășurată de Serviciul de Cooperare Internațională a Poliției (SCIP) aparținând Direcției Centrale a Poliției Penale, condusă de prefectul Vittorio Rizzi, subliniază încă o dată strânsa colaborare între forțele de poliție ale Uniunii Europene.