Italia și visul de a scăpa de sărăcie. Povestea unor copii români al căror tată a plecat la muncă peste hotare

Cinci frați din județul Vaslui se confruntă cu sărăcia și depun eforturi considerabile alături de părinții lor pentru a-și îndeplini visul de a avea o casă mai mare. De câțiva ani, familia încearcă să mai ridice o cameră lângă casa bătrânească în care stau, însă banii nu ajung niciodată. În timpul vacanței de vară, acești copii muncesc din greu pentru a contribui la îndeplinirea acestui scop, relatează Știri Est.

Fiecare dintre ei se implică în treburile gospodăriei sau oferă ajutor în sat, demonstrând astfel determinare și responsabilitate. Tatăl, în urmă cu două luni, a decis să plece în Italia pentru a lucra, iar cei rămași acasă se confruntă acum cu provocări tot mai mari.

Întrebată despre activitățile pe care le desfășoară în timpul verii, Ana, o fetiță în vârstă de 7 ani, a declarat că toată vara, pe parcursul vacanței, o ajută pe mama în diverse activități casnice și participă la curățenie atât în casă, cât și în curte.

Cu un ton mult prea matur pentru vârsta ei, Ana a explicat că ea și frații ei nu au posibilitatea de a merge în excursii sau de a vedea marea, deoarece tatăl se află în Italia și nu poate trimite suficienți bani pentru astfel de dorințe. Ea a mărturisit: „Nu am fost niciodată la mare. Tata e în Italia și nu poate trimite așa mulți bani.”

photo_2023-07-12_13-32-10
Sursa foto: Știri Est

Pe tot parcursul zilei, Ana, Florina și Ștefan contribuie la treburile casnice alături de mama lor. Familia are păsări, animale și o grădină care le asigură hrana necesară. Frații lor mai mari, în vârstă de 14 și 16 ani, lucrează pentru vecinii lor în schimbul unui venit suplimentar. Ștefan a subliniat:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În această vacanță, voi ajuta familia cu treburile gospodăriei și voi munci în grădină. Nu mi-e greu, mă descurc. Cel mai mult îmi doresc să am o cameră doar a mea și să pot merge într-o excursie.”

Geanina Sava, mama copiilor, a vorbit despre visurile acestora și despre lupta grea pe care o duc în fiecare zi. Mama depune eforturi considerabile pentru a asigura hrana tuturor membrilor familiei. De două luni, tatăl muncește în Italia, în domeniul construcțiilor. Cu toate acestea, provocările cu care se confruntă cei rămași acasă, în Bulboaca, sunt copleșitoare.

„Din alocații, mă duc într-un magazin mare și mă aprovizionez. Pentru o săptămână sau două. Că ei sunt mulți și mănâncă. Apoi mai așteptăm alți bani”, a spus mama.

Geanina a mărturisit că au fost momente când aproape că nu avea ce pune pe masă: „După ce soțul meu a plecat în Italia, în prima săptămână a fost extrem de dificil. Am simțit foarte puternic această lipsă. Hrana este prioritatea, nu mă interesează hainele.”

Copiii sunt hotărâți să continue cu școala, deoarece cred că aceasta este calea lor de a scăpa de nevoi și de a-și îndeplini visurile.

Familia Sava demonstrează o determinare impresionantă și un spirit de sacrificiu remarcabil în lupta lor pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai. În ciuda dificultăților cu care se confruntă, acești copii își doresc să-și construiască un viitor mai bun și continuă să viseze la o viață mai bună.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, rata sărăciei în România este de aproximativ 25%. În general, rata sărăciei este mai mare în zonele rurale, în rândul familiilor cu mai mulți copii și al persoanelor cu niveluri scăzute de educație sau de calificare profesională.

Pentru mulți dintre acești români, soluția pentru a înfrunta sărăcia este emigrarea, plecarea unui membru al familiei la muncă, în străinătate.

Distribuie acest articol