Italia – situația femeilor românce exploatate în Sicilia verificată de o delegație europarlamentară în următoarele zile

Eurodeputata Viorica Dăncilă (PSD) anunță într-un comunicat Agerpres emis astăzi, 29 iunie 2017, că o delegație europarlamentară din care vor face parte mai mulți membri ai Parlamentului European, din diferite țări, se va deplasa în perioada 29 iunie – 1 iulie 2017 la Ragusa pentru a verifica situația muncitoarelor românce din Sicilia.

Vizita delegației vine în urma demersurilor făcute în luna aprilie din acest an în Parlamentul European de către eurodeputata PSD, ca urmare a dezvăluirilor din presa europeană și în special ale ziarului britanic The Guardian, care prezenta un reportaj cutremurător în sudul Italiei, unde aproximativ 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiții de sclavie, fiind bătute și exploate sexual de angajatorii lor.

„Când au apărut informații despre situația dramatică a româncelor, am reacționat imediat, am avut discuții de urgență cu europarlamentari din toate grupurile și în special din grupul S&D, pentru a vedea ce putem face ca să le venim în ajutor. I-am cerut președintelui Parlamentului European să tratăm această problemă cu maximă seriozitate și, alături de Comisia Europeană, să venim cu noi soluții împotriva abuzurilor cărora femeile le cad victime. Acum mergem la fața locului pentru a vedea exact care este situația în prezent. Prin discuțiile pe care le vom avea cu cei de acolo — în primul rând cu victimele, dar și cu administrația locală, societatea civilă — vom putea evalua exact ce se întâmplă și ce poate face în mod particular Parlamentul European pentru a-i proteja pe cei afectați de comportament abuziv din partea angajatorilor”, a declarat Viorica Dăncilă, potrivit comunicatului transmis către AGERPRES.

Eurodeputata Viorica Dăncilă susține că scopul acestei vizite este de a arăta că Parlamentul European nu tolerează nicio formă de abuz împotriva femeilor și că va interveni de fiecare dată când apar informații despre astfel de realități inacceptabile.

„Am încredere că, împreună cu autoritățile locale, vor fi găsite cele mai bune soluții pentru ca lucrurile să fie îndreptate, victimele să fie sprijinite, iar vinovații să fie drastic pedepsiți”, a declarat eurodeputata Viorica Dăncilă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Delegația europarlamentară care se va deplasa la Ragusa va fi compusă din Viorica Dăncilă (România), Iratxe Garcia Perez (Spania), Marie Arena (Belgia), Edouard Martin (Franța) și Michela Giuffrida (Italia).

Membrii delegației vor avea întâlniri cu reprezentanți ai societății civile și ai organizațiilor pentru drepturile omului, cu victime ale practicilor abuzive ale angajatorilor, cu autorități locale și regionale, dar și cu alte părți interesate de problema drepturilor femeilor și prevenirii traficului de persoane.