Italia, tineri români cu care ne mândrim: Ana Maria Moraru, medaliată cu aur la concursurile naţionale de gimnastică

Ana Maria Moraru avea doar 6 ani când, împreună cu familia, a părăsit satul Rachelu din judeţul Tulcea, localitate situată pe malul drept al Dunării și s-au stabilit tocmai în regiunea Padova din Italia, în apropierea oraşului Rovigo. Acolo, Ana Maria, care acum are 17 ani, și-a descoperit marea pasiune, gimnatisca!

Când a împlinit 6 ani şi a ajuns împreună cu părinţii în Italia, Ana Maria a început o nouă viață. A trebuit să învețe limba italiană, după care părinții au înscris-o la școala elementară.

„Ana a făcut multe sacrificii încă de la 6 ani, de când am venit în Italia. Pentru gimnastică, sportul care-i plăcea cel mai mult, nu aveam bani, pentru că nu găseam un loc de muncă stabil, aşa că a început să practice voleiul, care era gratis“, spune Viorica, mama gimnastei.

După mai mulţi ani de antrenamente la volei, i s-a spus că este prea mică de înălţime pentru acest sport, de aceea Ana Maria era tot timpul rezervă când echipa sa participa în competiţii. „Se ducea cu bicicleta la şcoală şi aşa a văzut-o un antrenor de ciclism şi a chemat-o să vadă dacă îi place acest sport. Câţiva ani copila a participat la competiţii şi câştiga tot timpul unul dintre primele trei locuri. Aşa a ajuns cunoscută în presa locală”, povestește mama fetei pentru Adevărul.

Ana Maria Moraru, participantă la o competiție de ciclism

La vârsta de 11 ani a trebuit să renunţe la ciclism pentru că depăşise vârsta copiilor care se puteau antrena în acel club sportiv. Astfel, Ana Maria s-a întors la prima ei iubire: gimnastica.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ambiţioasă şi muncitoare, românca a reuşit să obţină în numai trei ani performanţe notabile pe care alte gimnaste le ating după antrenamente îndelungate, de ani mulţi. „Am început să merg la concursuri regionale şi în primul an nu am reuşit să performez, dar antrenându-mă şi crescând nivelul pregătirii mele, am câştigat medalia de bronz în cel de-al doilea an. Apoi am primit oferta să intru într-un club de sportivi la nivel avansat. Asta se întâmpla după trei ani de când am început să fac gimnastică.”

Performanţele sale au culminat în anul 2016, când a reuşit să ocupe locul întâi la bârnă la concursurile naţionale.

Ana Maria Moraru, sursa foto: Adevărul

Tot atunci a ocupat şi locul al doilea la sol. Cu cele două medalii câştigate, Ana Maria Moraru a ocupat locul 11 la general între gimnastele care au participat la naţionale. În 2018 a trecut deja de etapa calificărilor pe regiune şi se pregăteşte din nou să devină cea mai bună sportivă la bârnă, antrenându-se cu foste gimnaste care au concurat la campionate mondiale.

„Gimnastica mă ajută foarte mult în viaţă. În primul rând îmi întăreşte şi consolidează caracterul, deoarece ştiu că pot să fac tot ce am făcut până acum şi, până când nu ajung unde vreau, nu sunt fericită”, spune Ana Maria pentru sursa citată.

Familia Moraru merge aproape în fiecare vară în România, la Rachelu, locul unde locuiesc bunicii gimnastei şi unde ea s-a născut. De fapt, Ana Maria mărturiseşte că cel mai dor îi este, când vine vorba de ţara noastră, de bunicii ei. „Eu aş veni să stau în România, dar nu pentru totdeauna. Acolo sunt bunicii mei, acolo este locul unde m-am născut“, spune fata care ne explică faptul că viaţa ei este acum ancorată în relaţii sociale şi profesionale în Italia. Aici îşi doreşte să continue antrenamentele, performanţele sportive şi să ajungă antrenoare.