Italia, tot mai bătrână și fără brațe de muncă. Soluția la această situație: imigrația

Studiile recente realizate de Istat, Institutul Național de Statistică din Italia, arată o perspectivă demografică extrem de îngrijorătoare pentru următorii 30 de ani. Se estimează că populația Italiei va scădea cu cinci milioane de persoane, având un impact devastator asupra pieței muncii.

Cu o populație tot mai în vârstă și milioane de cetățeni în minus în următorii 30 de ani, Italia se confruntă cu o problemă imensă în ceea ce privește piața muncii.

Estimările prezentate de Istat în Raportul Anual pentru 2023 sunt mai mult decât îngrijorătoare. Prima mare problemă este reprezentată de scăderea numărului de nașteri, care de ceva timp nu mai depășește numărul deceselor și care, în special, este într-o scădere constantă.

Un grafic prezent în raportul Istat ilustrează clar această situație: numărul deceselor crește, numărul de nașteri scade, populația Italiei scade astfel cu aproximativ 350.000 de persoane pe an.

În prezent, numărul de nașteri este aproximativ jumătate din numărul de decese.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aceasta reprezintă o problemă atât pe termen imediat, cât și pe termen scurt, când generațiile care lucrează acum vor ajunge la vârsta pensionării și nu vor exista suficiente resurse pentru acoperirea costurilor.

Este ceea ce se numește „iarna demografică”, explică Istat: „Un scenariu în care populația vede capacitatea sa de regenerare redusă an de an ca urmare a scăderii numărului de locuitori în noile generații.”

Un grafic arată o scădere estimată de aproximativ cinci milioane de italieni până în 2051. Aceasta nu include imigrația, care continuă să fie – așa cum menționează Istat – singura soluție de ieșire din această situație, chiar dacă, probabil, este prea târziu și în această privință.

„O parte semnificativă a schimbării pe termen lung în structura demografică, care a început de mult timp, se va produce deja între 2021 și 2041: în această perioadă de două decenii, numărul de rezidenți cu vârsta până la 24 de ani va scădea cu 18,5%, înregistrând o pierdere de aproximativ 2,5 milioane, iar populația adultă între 25 și 64 de ani va scădea cu 5,3 milioane (-16,7%)”, se menționează în raportul Istat.

Este vorba despre populația aptă de muncă, care va scădea în favoarea celei aflate în vârstă de pensionare:

„În schimb, populația cu vârsta între 65 și 69 de ani ar crește cu aproape un milion de persoane (+27,8%). Această grupă de vârstă, datorită amânării vârstei de pensionare și a modificărilor legislative actuale, va fi din ce în ce mai prezentă pe piața muncii, cu consecințe negative asupra utilizării de capital uman și disponibilității de competențe, în special cele digitale.

Cu toate contribuțiile aduse de această categorie de vârstă mai înaintată, se estimează o reducere de 12,3% pentru clasa de vârstă 25-69, în timp ce numărul de persoane în vârstă de 70 de ani și peste ar crește cu 3,8 milioane (+36,2%) în 2041”.

Cu alte cuvinte, vor fi patru milioane de persoane în vârstă mai mult ca astăzi care vor trebui să primească pensia, în timp ce populația aptă de muncă, responsabilă cu plata contribuțiilor, va fi din ce în ce mai redusă.

Distribuie acest articol