Italia: Totul despre venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza) într-o singură imagine

Guvernul italian a adoptat decretele-lege privind „venitul de cetăţenie” (Reddito di cittadinanza, Rdc), care va fi acordat şi străinilor din Italia, precum şi scăderea vârstei de pensionare, cele două promisiuni-cheie ale celor două formaţiuni ale coaliţiei populiste aflate la putere.

Rdc (reddito di cittadinanza) se adresează celor cinci milioane de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei în Italia, cu condiţia să nu fi locuit în străinătate în ultimii doi ani pentru italieni şi să fi locuit în Italia timp de cel puţin zece ani pentru străini. Celelalte condiţii pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii beneficiari sunt: să aibă un indicator anual al situaţiei economice pe familie – ISEE, inferior sumei de 9.360 euro, să nu dispună de un patrimoniu imobiliar mai mare de 30.000 de euro anual – nu se ia în calcul prima casă, să aibă un patrimoniu financiar sub 6.000 de euro, care poate urca la 20.000 de euro pentru familiile din care fac parte persoane cu dizabilităţi.

Venitul de cetățenie va ajunge la un total de 780 de euro pe lună pentru o singură persoană, cu creşteri sau scăderi în funcţie de situaţia familiei, pe o perioadă de 18 luni.

În această perioadă, beneficiarii nu vor putea refuza mai mult de trei oferte de locuri de muncă, dintre care prima ofertă poate fi pe o rază de 100 km de la domiciliul beneficiarului, a doua ofertă poate să ia în considerare un loc de muncă la o distanţă de până la 250 km de casă, iar a treia ofertă vizând un loc de muncă oriunde pe teritoriul Italiei.

Regulile impuse de decretul privind acordarea venitului de cetățenie sunt clar expuse de Tgcom24 în imaginea de mai jos:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Începând cu 6 martie va fi activ un site dedicat prezentării cererilor online, informează Corriere. Dosarele vor putea fi prezentate şi la oficiile poştale sau la centrele de asistenţă fiscală specializate aflate pe teritoriul Italiei (CAF).

@rotalianul