Italia, un loc pe care mulți români îl numesc „acasă”

Italia a atras de-a lungul timpului milioane de români în căutarea unui trai mai bun și a unor oportunități mai mari de muncă și realizare profesională.

Dar ce îi face pe unii să aleagă să rămână în această țară pentru zeci de ani? La această întrebare au răspuns românii care fac parte dintr-un grup pe Facebook, mulți dintre ei fiind în Italia de peste două decenii.

Mirela a venit în Italia cu copilul ei acum 20 de ani și subliniază importanța sistemului sanitar din această țară.

Ea povestește că, după o experiență tragică în România, când tatăl ei a suferit o hemoragie cerebrală, l-a adus la tratament în Italia și medicii i-au spus că  „terapia pe care o primise tatăl meu în România era una folosită de ei în urmă cu 30 de ani”.

În ochii ei, sistemul medical avansat al Italiei a oferit o șansă la viață pentru membrii familiei sale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Florina și Nadia subliniază că, în Italia, munca este respectată și bine plătită.

Florina a construit trei case în 15 ani și și-a ajutat copiii să își facă un viitor. Nadia menționează faptul că, spre deosebire de România, în Italia „daca muncești, te descurci. Aici ai școală și sănătate fără să fii nevoit să dai bani ca să se uite la tine.”

Elena ne spune că a fost încântată de florile Italiei și chiar dacă ambele țări au frumusețile lor naturale, în Italia acestea sunt mai bine puse în evidență.

În timp ce pentru Daniela, Italia a devenit a doua patrie, oamenii fiind „buni la suflet, dispuși mereu să te ajute.”

- Continuarea după publicitate -

Mariana și Cristina au menționat salariile mai bune și sistemul de învățământ superior ca motive principale pentru care au ales să rămână în Italia.

Cristina a mărturisit: „Începutul a fost tragic, acomodarea nici nu mai zic, dar după câțiva ani a devenit o obișnuință. Și restul… familia, casa, copiii, școlile, sistemul de învățământ etc.”

În ciuda diferențelor culturale și a obstacolelor de limbă, acești români au găsit în Italia o a doua casă, un loc în care să trăiască, să lucreze și, mai ales, să fie respectați.

Fie că este vorba de sistemul sanitar, de oportunitățile economice sau de frumusețile culturale, Italia oferă un mediu în care mulți se simt mai bine decât în țara de origine.

Indiferent de motive, un lucru este cert: Italia a devenit mult mai mult decât o destinație temporară pentru acești oameni. A devenit un loc pe care îl numesc „acasă”.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20