Italia, sub un val de căldură adus de anticiclonul african „Apocalipsa 4800”. Temperaturile au atins 42 de grade

Zi de vineri fierbinte în Italia, îndeosebi în zonele de nord, după ce un nou val de caniculă a fost adus de anticiclonul african supranumit „Apocalipsa 4800”. Emilia-Romagna și Lombardia au fost zonele cele mai afectate de temperaturile record care s-au abătut asupra Italiei încă de la primele ore ale dimineții.

În multe orașe din Emilia-Romagna temperaturile au ajuns la 40° C

În fruntea listei celor mai fierbinți orașe din Emilia-Romagna se află Carpi, unde astăzi s-a înregistrat temperatura record de 42 de grade la scurt timp după ora 15:00. Urmează Ferrara cu 38° C, Modena, Parma și Bologna unde mercurul a marcat 37° C.

Situație asemănătoare în mai multe orașe din Lombardia

Maxime de 38 de grade s-au înregistrat în orașele Lodi și Crema, 37°C în schimb la Milano (temperatura a ajuns la 39 de grade în suburbii, lângă Novate Milanese), precum și în Cremona și Pavia. Maxime de 36 de grade în schimb la Bergamo.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Caldura record și în Toscana unde, în provincia Siena, în Casciano di Murlo, termometrul a înregistrat 38 de grade. La Arezzo au fost 36°C, urmat de Florența și Empoli (35°C) și Grosseto (34°C). În orașele din apropierea litoralului temperaturile s-au menținut în jur de 30 de grade.

Roma și sudul Peninsulei

Cel mai lovit oraș de caniculă, din zona centru-sud a fost San Gemini, din provincia Terni (Umbria), unde temperatura a urcat astăzi până la 39 de grade. La Roma au fost 34° C, unde apropierea de mare a făcut ca temperatura să fie mai puțin arzătoare.

În sud, orașul Andria deține recordul, maxima înregistrată a fost de 37° C. Cât despre insule, maxime de 35 de grade s-au înregistrat în localitatea San Sperate din Sardinia. În Sicilia, însă, Caltanissetta a fost cea mai fierbinte locație cu 31° C.

De duminică până marți, în nordul și în regiunile Adriatice, căldura ar trebui atenuată de vântul care vine din Balcani, în timp ce în regiunile tireniene și în cele două insule mari, Sardinia și Sicilia, se vor atinge în continuare valori de 35 de grade sau puțin mai mult. Dar de miercuri, 20 iulie, valul de căldură va deveni și mai intens în toată Italia, informează Corriere della Sera.