Italia – Valfenera: Fiica primului imigrant român sosit în sat a devenit cetățean italian

Canalul WhatsApp Rotalianul - Revista Românului din Italia

Martina Antal a împlinit de curând vârsta de 18 ani și în sfârșit, conform legilor italiene, a devenit cetățean al acestei țări. O recunoaștere binemeritată și totodată tardivă pentru o tânără născută și crescută în Italia care, deși a auzit de mică vorbindu-se în jurul ei limba română, pentru ea „acasă” o să însemne mereu aici, în Italia.

Martina locuiește în sat împreună cu tatăl Adrian, mama Iuliana și fratele ei mai mic, Simone

- Continuarea după publicitate -

Părinții Martinei s-au stabilit la Valfenera, în provincia Asti din Piemont, în anul 1994. Tatăl tinerei este primul imigrant român înregistrat în documentele de evidență ale administrației publice locale, primul român care a ales acest sătuc superb din nordul Italiei să-i fie casă și unde și-a construit mai târziu o familie.

Abia a împlinit vârsta de 18 ani, fiica sa s-a prezentat la primărie declarând că dorește să obțină cetățenia italiană, în conformitate cu articolul 4, alineatul 2, Legea din 5 februarie 1992.

Martina a fost așteptată la primărie de primarul Paolo Lanfranco, relatează lavocediasti.it. Acesta a citit documentul prin care a acordat cetățenia italiană tinerei cu origini românești, apoi totul s-a încheiat cu o mică ceremonie unde primarul din Valfenera a declarat: „Sunt foarte fericit că am oficializat festivitatea de acordare a cetățeniei italiene Martinei Antal. Frumoasa sa familie este parte integrantă a comunității noastre de 25 de ani, iar Martina a demonstrat ca elevă și studentă angajament, aptitudini, simț al datoriei, ceea ce fac din ea un cetățean model al satului și al țării noastre.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sute de mii de copii s-au născut în străinătate din părinți români doar în ultimii unsprezece ani

În perioada 2007 – 2018, despre care Ministerul Afacerilor Externe a emis cifre exacte, Italia deține primatul, 144.983 de copii români s-au născut în această ţară în perioada respectivă. Urmează apoi Spania cu 81.858 de cetăţeni români născuți în ultimii 11 ani, urmată de 39.903 de copii români născuți în Marea Britanie și 31.026 în Germania.

„Este evident că atunci când – tânăr fiind – alegi să îţi întemeiezi o familie şi să ai copii peste hotare, cu greu mai poţi vorbi de o eventuală întoarcere în România. Copiii născuţi peste hotare din cel puţin un părinte român reprezintă un semnal destul de clar al faptului că părinţii respectivi iau în calcul stabilirea definitivă în afara graniţelor şi, implicit, divorţul de România”, a declarat referitor la acest aspect deputatul Daniel Popescu.

Martina Antal și primarul Paolo Lanfranco. Foto: La Voce di Asti