Italia votează! Românii înscriși pe listele electorale pot vota primarul și consilierii din localitățile de domiciliu

Italienii sunt chemaţi astăzi și luni, 21 septembrie, să meargă la vot, în cadrul unui referendum naţional asupra reducerii numărului de parlamentari, dar şi în alegeri regionale și locale. Cetățenii români rezidenți în Italia și înscriși pe listele electorale pot vota în cadrul alegerilor administrative. Ei pot participa astfel la alegerea primarului și a consilierilor localităților în care își au domiciliul.

Numărul localităților ai căror locuitori vor fi chemați la urne este de 1.184, pentru un total de 46.415.806 votanți

Şapte regiuni din Italia, (Campania, Liguria, Marche, Puglia, Toscana, Veneto și Valle d’Aosta), cu peste 20 de milioane de locuitori, trebuie să-şi aleagă preşedinţii. De asemenea, toţi italienii trebuie să se pronunţe în cadrul unui referendum naţional asupra reducerii numărului de parlamentari, o promisiune electorală a M5S ce ar trebui să se concretizeze. Numărul de parlamentari ar urma să scadă de la 945 la 600.

Alegerile locale sunt organizate în 962 de localități și implică un număr de 5.725.734 de alegători. Se votează primarii și consilierii din mai multe capitale de provincii, inclusiv Aosta, Arezzo, Bolzano, Chieti, Crotone, Fermo, Lecco, Macerata, Mantua, Matera, Nuoro, Reggio Calabria, Trani, Trento și Veneția, dintre care trei sunt și capitale regionale. La Marcetelli, în provincia Rieti, este cel mai mic număr de alegători, doar 74, în timp ce Veneția, cu cei 200.700 de alegători, deține primatul.

Alegerile au loc duminică, 20 septembrie (de la ora 07.00 la 23.00) și luni 21 septembrie (de la 07.00 la 15.00), cu excepția regiunii Sicilia, unde votul va avea loc pe 4 și 5 octombrie și a Sardiniei, unde se va putea vota pe 25 și 26 octombrie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

51 de cetățeni români din Italia au solicitat adeverință la AEP pentru a candida la alegerile locale, dintre aceștia 34 sunt femei și 17 sunt bărbați.

Având în vedere că românii care au primit cetățenia italiană nu au avut nevoie de o adeverință din partea AEP, presupunem că numărul candidaților de origine română este în realitate mai mare.

Pentru a putea vota, cetățenii românii trebuie să se prezinte la secția de votare cu cartea de identitate italiană și cu „tessera” (cardul) electorală. Secția de vot este scrisă pe „tessera” electorală și de obicei este la școala din cartierul unde persoana care votează își are domiciliul.

Nu se folosește ștampila de vot, se votează cu un creion special, se caută pe buletinul de vot simbolul partidului, se face un X pe acesta și se scrie numele candidatului pe care dorim să îl votăm.

Distribuie acest articol