Italia: Vulcanul Etna a erupt și aruncă în aer bucăți incadescente de lavă

Vulcanul Etna, situat pe insula Sicilia din Italia, a erupt din nou. Cel mai înalt și mai activ vulcan din Europa a început să arunce bucăți de lavă incandescentă începând de joi, 30 mai, prin două fisuri, iar imaginile au făcut înconjurul lumii. Etna are cea mai lungă activitate vulcanică, una de peste 6.000 de ani.

Etna s-a trezit din nou aruncând în aer bucăţi de lavă incandescentă, chiar dacă timpul înnorat a mascat săptămâna trecută erupţia celui mai înalt vulcan activ din Europa.

Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia a subliniat că vulcanul se află într-un proces de „proiectare activă” a lavei incandescente şi cenuşii, notează AFP citată de Agerpres.

Erupţia a început joi şi cu toate că a scăzut uşor în intensitate, continuă să ridice probleme de securitate pentru toţi cei care doresc să urce pe coastele vulcanului, cu o înălţime maximă de 3.295 de metri.

Ultima erupţie a vulcanului Etna a fost în decembrie, iar noua erupţie pare să nu reprezinte o ameninţare pentru zonele locuite din vecinătate sau pentru aeroportul din oraşul Catania.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În martie 2018, un studiu publicat în revista Bulletin of Volcanology a dezvăluit că Etna alunecă foarte lent spre Marea Mediterană, într-un ritm constant de 14 milimetri pe an.

@rotalianul