Italia, zile libere în decembrie 2023. Plata pentru îngrijitoare, menajere și bone dacă aceste zile sunt lucrate

Legislația italiană oferă lucrătorilor dreptul de a se bucura de-a lungul anului de câteva zile marcate cu roșu pe calendar. Acestea sunt festivități naționale iar în aceste zile lucrătorii au dreptul la liber dar și la plata remunerației.

Dacă lucrătorul decide de comun acord cu angajatorul să lucreze în timpul acestor zile de sărbătoare, are dreptul la o plată suplimentară stabilită prin Contractul Colectiv Național de Muncă de sector.

Zilele de sărbătoare, în care lucrătorii vor avea liber pe parcursul lunii decembrie, sunt în număr de trei și sunt de natură religioasă. Locuitorii orașului Milano se vor bucura în plus și de sărbătoarea Sfântului Ambrozie, patronul și ocrotitorul orașului.

8 decembrie – Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri (Immacolata Concezione)

„Neprihănita Zămislire” a Maicii Domnului a fost proclamată ca dogmă de credinţă de către Papa Pius al IX-lea, în anul 1854, prin scrisoarea enciclică „Ineffabilis Deus”:

„Preasfânta Fecioară Maria încă din primul moment al zămislirii ei, printr-un har şi un privilegiu unic al lui Dumnezeu Atotputernicul, în vederea meritelor lui Isus Cristos, Mântuitorul neamului omenesc, a fost ferită de orice prihană a păcatului strămoşesc”, a fost declaraţia oficială a Bisericii catolice în 1854.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În ziua de 8 decembrie care în acest an cade în ziua de vineri a săptămânii, toți lucrătorii de pe teritoriul Italiei sunt liberi, iar ziua este retribuită ca și cum s-ar lucra.

Dacă se lucrează, ziua de 8 decembrie va fi plătită cu o majorare de 60% 

Personalul din sectorul casnic, al asistenței familiare (îngrijitoare, menajere, bone) care acceptă să lucreze în această zi, va fi plătit cu o majorare de la plata ordinară a zilei conform art.16 din CCNL, ori ziua liberă se recuperează, ori se adaugă la zilele de concediu.

25 decembrie – Crăciunul (Natale)

Și în Italia, țară cu populație majoritar catolică, la 25 decembrie se sărbătorește Crăciunul sau Nașterea Domnului (nașterea lui Iisus Hristos).

Toți lucrătorii au dreptul la liber în această zi, iar ziua va fi retribuită.

Dacă se lucrează, ziua de 25 decembrie va fi plătită cu o majorare de 60%.

Dacă lucrătorul acceptă să lucreze, fiind în 2023 în ziua de luni a săptămânii, aceasta va fi plătită cu o majorare de 60% pe lângă plata normală a zilei.

 26 decembrie – Sfântul Ștefan (Santo Stefano)

Sfântul Ștefan, diaconul, este sărbătorit de creștinii romano-catolici pe data de 26 decembrie. După Noul Testament, Sfântul Ștefan a fost primul martir creștin condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim.

Ziua de 26 decembrie este zi liberă pentru toți lucrătorii de pe teritoriul Italiei.

Dacă se lucrează, ziua de marți, 26 decembrie, va fi plătită cu o majorare de 60%, ori ziua liberă se recuperează, ori se adaugă la zilele de concediu.

7 decembrie – Sfântul Ambrozie – Milano

Pe lângă aceste sărbători naționale, unele orașe sau regiuni au stabilit zile de sărbătoare locală, care sunt dedicate patronilor orașelor sau regiunilor respective. Pe parcursul lunii decembrie o sărbătoare de acest fel are loc la Milano, în nordul Italiei, când pe data de 7 decembrie se sărbătorește patronul și ocrotitorul orașului, Sfântul Ambrozie.

Sfântul Ambrozie a fost un episcop, teolog și unul din cei patru părinți ai Bisericii Apusene, doctor al Bisericii. La 7 decembrie, în anul 374, a fost consacrat episcop și înscăunat ca întâistătător al Episcopiei de Milano.

7 decembrie, zi liberă pentru locuitorii orașului Milano

În această zi de sărbătoare, locuitorii orașului Milano sunt liberi dar retribuiți ca și cum ar lucra.

Dacă se lucrează, ziua de 7 decembrie va fi plătită cu o majorare de 60%

În acest an Sfântul Ambrozie cade în ziua de joi a săptămânii, iar dacă lucrătorul acceptă să lucreze, va fi plătit cu o majorare de 60% pe lângă plata normală a zilei.