Un italian care instiga oamenii pe Facebook să nu respecte legile anti-COVID riscă să ajungă la închisoare

Foarte mulți oameni confundă în această perioadă dreptul la libera exprimare cu „instigarea la nerespectarea legilor”, aceasta din urmă fiind considerată o infracțiune penală în mai multe țări și poate fi pedepsită cu ani grei de închisoare. Un exemplu în acest sens îl avem în localitatea italiană Rivolta d’Adda din provincia Cremona (Lombardia) unde un bărbat îndemna oamenii pe Facebook să nu țină cont de restricțiile impuse prin lege pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Potrivit publicației locale Crema Oggi, este vorba despre un bărbat italian de 49 de ani, rezident în Rivolta d’Adda, care a comentat la o postare referitoare la închiderea unor localuri din zonă de către carabinieri pe motiv că proprietarii nu au respectat legile anti-COVID în vigoare. În comentariul său, cetățeanul italian se revolta împotriva acestor legi și instiga lumea să nu le respecte, probabil crezând că astfel de reacții nu sunt ilegale, deși este vorba de o lege apărută cu mult înaintea pandemiei de coronavirus.

„Oricine instigă în mod public la nerespectarea legilor sau la ură în rândul claselor sociale, este pedepsit cu închisoare de la șase luni la cinci ani”, se precizează în art. 415 din Codul Penal italian.

Comentariul individului a fost văzut și de carabinierii din aceeași localitate, motiv pentru care au decis să-l denunțe astfel pentru încălcarea articolului din lege menționat mai sus.

Tot în aceeași provincie, mai scrie sursa citată, carabinierii din Crema au sancționat 6 cetățeni români care tranzitau această localitate fără un motiv întemeiat și proveneau din localități sau chiar provincii învecinate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Vă reamintim că regiunea Lombardia, precum și regiunile Piemont, Calabria, Valle d’Aosta și Provincia Autonomă Bolzano, sunt incluse în Zona Roșie unde sunt impuse restricțiile cele mai severe prin care se poate ieși din casă doar cu declarația pe propria răspundere și cu un motiv întemeiat. La fel este valabil și pentru deplasările între localități diferite din aceeași zonă.

Te-ar mai putea interesa:

Distribuie acest articol