Un antreprenor italian despre angajații săi români: Sunt harnici, disponibili și responsabili la locul de muncă

„Grafica Veneta”, o companie lider în domeniul editorial, cu sediul în Trebaséleghe, din provincia Padova, este singura din lume care tipărește, împachetează și livrează cărți în mod rapid, totul în doar 24 de ore. Fabio Franceschi, 49 de ani, președintele companiei, declara recent pentru revista Forbes.it: „În întreprinderea noastră există o prezență ridicată a muncitorilor românilor. De ce? Pentru că sunt harnici, serioși, disponibili și își fac munca în mod responsabil.”

Grafica Veneto este un centru tipografic de vaste dimensiuni, care face imprimări de orice tip, folosind cele mai avansate tehnologii, precum și o viteză de livrare care situează compania respectivă printre primele din Europa în acest sector.

Când Nelson Mandela a decedat, în mai puțin de 24 de ore tipografia a tipărit cartea-testament a liderului din Africa de Sud. În ziua de după înmormântarea lui Michael Jackson, biografia starului a fost deja lansată datorită tipografiei din Veneto. Cartea instantaneu scrisă de Barack Obama a fost tipărită în ajunul primei sale campanii prezidențiale la cererea celor de la The New York Times, tot la Grafica Veneta, precum și șirul nesfârșit al aventurilor lui Harry Potter. Pe scurt, Grafica Veneta este o companie din topul sectorului, prezentă pe piața națională și internațională.

În întreprinderea respectivă sunt angajați mulți muncitori români

Recent, într-un interviu pentru revista Forbes, directorul companiei, Fabio Franceschini, declara:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Există în întreprinderea noastră o prezență ridicată a românilor. Ne întreabă unii cum explicăm acest fenomen. Simplu, românii sunt harnici, disponibili, nu fug și nu se plâng de muncă. Probabil italienii și-au creat o idee de-a lungul timpului că la noi în Italia se trăiește oricum bine, că nu se merită să te obosești prea mult cu munca. Oamenii noștri se îndepărtează încetul cu încetul de piața muncii.”

Tot despre angajații săi români, Fabio Franceschi declara într-un interviu pentru cotidianul Il Mattino di Padova:

„Sunt 150 de români la noi, în companie și s-au integrat foarte bine. Mănâncă pizza cu italienii, s-au stabilit la noi în localitate, suntem foarte mulțumiți de ei. S-au adecvat și sunt în conformitate cu modul nostru de a lucra.”

Despre cât este de greu să găsească muncitori care să fie dispuși să lucreze chiar și în ture de noapte, antreprenorul italian a declarat:

- Continuarea după publicitate -

„Căutăm să angajăm 50 de persoane, abia am găsit 20. Cu câteva săptămâni în urmă am organizat un curs de o lună pentru cinci posturi de tipograf, au venit 5 băieți, doar unul dintre ei a rămas. S-au plâns că spus că este prea greu și am înțeles că mulți dintre ei nu sunt dispuși să facă efortul de a învăța ceva nou, de a face o schimbare. Aș dori să reamintesc că toată munca este automatizată la noi, poate că da, în unele nopți se lucrează, dar pentru asta se primește un salariu cu 20% mai mare.”

Grafica Veneta s-a înființat în anul 1982, o mică tipografie a familiei Franceschi. În anul 2001 avea 6 angajați, astăzi are 400 și din magaziile tipografiei ies în fiecare zi de la 40 la 45 de camioane încărcate cu cărți, pentru un total de 200 milioane de exemplare pe an. La toate acestea, contribuția muncitorilor români este indispensabilă și recunoscută pe deplin de conducerea companiei italiene.

Întreprinderea Grafica Veneta – Italia

 

@rotalianul