Un italian voluntar la SMURD a spus despre România: „Acum, aici e casa mea!”

Un italian care locuiește de aproape 18 ani în România face voluntariat la SMURD şi la Salvamont, pasiunile sale fiind natura şi salvarea de vieţi omeneşti. Alberto Cristaudi a ajuns în România în anul 2004, în interes de serviciu. Urma să stea trei zile, dar a fost atât de fascinat de țara noastră încât după un an a revenit și nu a mai plecat, relatează Adevărul.

Compania la care Alberto era country manager pe România în anul 2004 avea un punct de lucru şi în Baia Mare, deşi sediul era la Cluj Napoca. Asta însă l-a determinat să meargă mai des în Maramureş, unde i-a plăcut atât de mult, încât s-a mutat acolo.

Acum are activitatea sa și pe lângă asta face voluntariat la Salvamont Cluj şi la SMURD Maramureş. El susține cu mândrie că a fost primul italian care a făcut cursurile de paramedic la SMURD.

Cel mai greu însă i-a fost să se adapteze la un nou stil de viaţă, la o altă cultură și alt mediu. Despre adaptarea și integrarea sa în România a spus:

„Nu a fost uşor, pentru toate motivele pentru care nu e uşor când te duci într-o ţară străină: limba, mediul diferit, oameni necunoscuţi, situaţii pe care nu le cunoşti şi trebuie să te adaptezi. Acum, la distanţă de ani de zile, pot spune că sunt aceleaşi dificultăţi care pot apărea oriunde vrei să te duci. Poate un pic mai multe pentru că aici să zicem stilul de viaţă e un pic mai direct. Simţi că trăieşti, dar acum nu m-aş putea lipsi de asta”, a afirmat Alberto.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Italianul spune că „acasă” acum înseamnă România. Mai precis, Maramureş

„Când locuieşti în străinătate ai un sentiment de dezorientare. La un moment dat nu mai înţelegi unde-i casa ta, încotro te îndrepţi, cine eşti tu, unde ţi-s rădăcinile. De fiecare dată când mergeam în Italia ziceam că merg acasă. Când plecam de acolo, ziceam că vin acasă. Eram confuz. Şi într-o zi, după ce am fost într-un loc superb la Cheile Lăpuşului, unde m-am simţit foarte bine, am decis că aici e acasă”, a povestit italianul.

@rotalianul