Italian care lucrează în România: Colegii m-au făcut să înțeleg că prezența mea la birou nu este binevenită

Luigi Malagò, un cercetător italian în vârstă de 38 de ani din Levata di Curtatone (Lombardia) care lucrează la Cluj-Napoca de trei ani și jumătate, a declarat pentru Gazzeta di Mantova că în aceste zile italienii care provin din Lombardia nu sunt prea bine văzuți în străinătate. Ei se confruntă cu incertitudinea, nesiguranța și teama celor din jur de a nu fi contaminați cu virusul Covid-19. Italianul se confruntă și el cu această situație și mărturisește pentru sursa citată: „Colegii m-au făcut să înțeleg că prezența mea la birou nu este binevenită.”

„Am plecat luni dimineață de la aeroportul Orio al Serio spre Cluj-Napoca, după un weekend petrecut cu familia în Levata”, povestește italianul. „Am citit în prea italiană că România a decis să-i pună în carantină pe cei care sosesc din zonele de risc, dar se pare că doar zona cu focare este considerată ca atare, așa cum părea logic, și nu întreaga regiune nordică. După ce am făcut debarcarea am fost duși într-o aripă a aeroportului care este de obicei neutilizată. Mi-au măsurat temperatura și am completat un chestionar în care a trebuit să comunic datele de contact și unde am fost în săptămânile precedente. Apoi am fost liber să părăsesc incinta aeroportului și să plec spre casă.”

Italianul spune că informațiile nu l-au lămurit prea bine ce este corect să facă, dar a hotărât totuși să nu părăsească domiciliul în aceste zile

Pentru Ambasada Italiei în România izolarea este voluntară; pentru direcția de sănătate publică din Cluj-Napoca izolarea este forțată, deoarece există riscul ca cei care sosesc din Lombardia să fi intrat în contact cu cineva care a părăsit zona roșie.

„Am început să mă informez mai mult și am hotărât să rămân și să lucrez de acasă”, spune Luigi Malagò care face referire și la climatul de neîncredere și suspiciune față de italieni și nu numai: „Colegii mei m-au făcut să înțeleg că prezența mea în birou nu este binevenită.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Bărbatul este de părere că acest comportament al colegilor se datorează faptului că Italia nu a gestionat bine situația provocată de răspândirea coronavirusului, și în al doilea rând, își spune cuvântul și neîncrederea în autoritățile sanitare locale din România. „Și atunci, nimeni nu vrea să-și asume riscuri”, este de părere Luigi Malagò.

@rotalianul