Un italian a mâncat până i-a „explodat” stomacul. Medic: „În multe cazuri pacientul decedează”

Unui italian în vârstă de 43 de ani, din Modena (Emilia-Romagna), i-a „explodat” stomacul în a doua zi de Paști, după un prânz și o cină la care a exagerat cu mâncarea. Seara a băut apă gazoasă cu bicarbonat pentru a digera mai ușor, dar a ajuns în schimb pe masa de operație.

Medicii fac abia acum cunoscut cazul deoarece vor să atragă atenția asupra gravității acestui fapt: „Caz unic (în Italia – n.r.), cam 30 în întreaga lume. Dacă nu este diagnosticată precoce, această problemă, în 75% din cazuri, duce la decesul persoanei”, a declarat dr. Micaela Piccoli, șeful secției de chirurgie generală și de urgență la spitalul din Modena, într-un interviu acordat publicației Corriere della Sera.

Conform informațiilor, la prânz italianul a luat parte la un grătar în familie, iar la cină a mâncat pizza. Nu se cunoaște exact cantitatea de mâncare pe care a consumat-o, dar cu siguranță a fost una enormă, iar amestecul de apă și bicarbonat pe care l-a luat pentru a facilita digestia nu i-a fost deloc de ajutor, ci dimpotrivă.

Bărbatul a fost salvat datorită unei intervenții miraculoase efectuate la Spitalul din Baggiovara (Modena). „Am verificat și există aproximativ douăzeci, cel mult 30 de episoade similare raportate în toată lumea”, a spus dr. Micaela Piccoli. „În mod normal, bicarbonatul se ia în cantități mici, cel mult o jumătate de linguriță dizolvată mai întâi în apă este suficientă pentru a crea efectul digestiv. Pacientul nostru, în schimb, în urma unui grătar unde a mâncat din abundență, a băut mai întâi un litru de apă gazoasă și apoi a luat două linguri de bicarbonat”.

Medicul italian explică că „explozia” stomacului a fost cauzată, fără îndoială, de amestecul alimente – apă carbogazoasă – bicarbonat. „Senzația este aceea de tensiune foarte puternică în stomac, de parcă ar trebui să explodeze în orice moment. Neavând mai mult spațiu disponibil, organul tinde să se rupă la nivelul curbei mici. Dacă nu este diagnosticată precoce, această problemă, în 75% din cazuri duce la decesul persoanei pentru că tot conținutul stomacului se varsă în cavitatea abdominală și provoacă sepsis (septicemie), un șoc”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Medicul a mai precizat că un efect similar îl au și alte combinații dacă sunt înghițite în cantități excesive: „Toate băuturile carbogazoase, combinate cu bicarbonat – mai ales dacă ambele sunt luate în cantități excesive – au acest efect. Explozia este mai mare cu cât stomacul este mai plin, pentru că nu există spațiu pentru a elimina emisiile. Este practic ca efectul provocat de un mentosan pus în Coca-Cola”.

Distribuie acest articol