Italian mort în Moldova, concubina moldoveancă este acuzată de omor

Un bărbat italian de 62 de ani, Franco Bernardo, a fost ucis în Soroca, o localitate din Moldova, în noaptea de miercuri, 31 mai 2023. Principala suspectă în acest caz este Svetlana Botas, în vârstă de 56 de ani, partenera de viață a victimei. Ea este acuzată de omor din culpă (din neglijență), în cadrul procesului care a început zilele trecute, informează Il Giorno.

Audierea a fost amânată pentru a permite membrilor familiei victimei să participe ca părți civile în proces.

Svetlana Botas, singura acuzată, a susținut că în noaptea respectivă a încercat să-l ajute pe italian, care se simțea rău după ce consumase alcool.

Femeia a povestit că a intrat în casă, iar când a ieșit afară l-a găsit pe iubitul său jos, la pământ.

Ea a declarat că l-a scuturat, posibil cu prea multă forță, punându-i mâinile în jurul gâtului, în încercarea de a-l face să-și revină.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„L-am luat de brațe să-l trezesc, l-am pus pe genunchi, el era foarte greu. Am luat apă și l-am stropit, după care l-am apucat de gulerul hainei ca să-l așez. Am sunat ambulanța, care a venit foarte repede. Eu strigam: Franco, Franco, dar nimic”, a spus ea conform Știri.md.

Un comunicat al Poliției din Soroca a transmis:

„Ajunși la fața locului, din cercetările preliminare, polițiștii au stabilit că, o femeie dintr-o localitate a raionului Soroca, l-a depistat pe concubinul său, un bărbat de 62 ani, originar din Italia, la sol în curtea gospodăriei sale. Femeia a solicitat ajutorul medicilor, dar între timp ar fi încercat să-i acorde primul ajutor medical. La venirea asistenţei medicale, bărbatul nu dădea semne de viaţă. Medicii au constatat decesul acestuia.”

Medicii moldoveni au stabilit ulterior că decesul a fost cauzat de anoxie, practic sufocare, observând și o leziune la gâtul bărbatului.

Această versiune a fost confirmată de autopsia realizată în Italia de medicul legist Giovanni Scola, care a identificat leziunea ca fiind strangulare cu mâinile. De asemenea, s-a constatat că bărbatul italian consumase doar o cantitate mică de alcool în seara respectivă.

Fiul femeii, care era prezent în casă când bărbatul italian a fost strâns de gât, a fost complet exclus din acuzații.

Bărbatul locuia de aproximativ un an cu partenera sa moldoveancă, pe care o cunoscuse la locul de muncă, într-un hotel din Como. În acest timp, italianul cumpărase o casă la Cerano d’Intelvi, pe numele moldovencei.

După moartea lui, rudele sale au contactat imediat Consulatul italian din Moldova, facilitând deschiderea unei anchete și în Italia, preluată de o secțiune specială a serviciului „Ros di Roma” care se ocupă de crime comise în străinătate și care implică cetățeni italieni.

Circumstanțele exacte ale morții lui Franco Bernardo, în special evenimentele din acea noapte, rămân încă neclare, având în vedere numeroasele întrebări ridicate de autopsie.