Italian, proprietar al unei cooperative de curățenie, condamnat la închisoare. Cerea lunar bani de la lucrătoarele românce

Un italian în vârstă de 70 de ani, din Foggia, a fost condamnat la un an și 8 luni de închisoare după ce a fost denunțat de angajatele românce ale unei cooperative care se ocupa cu servicii profesionale de curățenie. Femeile au povestit că bărbatul le cerea câte 150 de euro lunar, ca răsplată pentru că le înlesnea posibilitatea de a lucra.

În Italia se numește „il pizzo” și reprezintă o formă de extorcare practicată de mafie, care constă în solicitarea plății unui procent din câștig, în schimbul unei presupuse „protecții”.

În cazul de față, cele patru femei românce lucrătoare la curățenie plăteau „il pizzo” pentru a putea lucra. Pactul între ele și bărbatul italian, cu inițialele L.M., era că trebuiau să-i plătească acestuia lunar, suma de 150 de euro, aproape un sfert din salariu lor care era în jur de 700 de euro. Femeile erau angajatele cooperativei lui L.M., din Foggia, și lucrau la o companie din Pessaro. Timp de luni de zile, având nevoie de un loc de muncă și forțate de necesitate, au tăcut și i-au plătit „il pizzo” angajatorului lor. Dar în cele din urmă, una dintre acestea nu a mai putut accepta situația și l-a denunțat la sindicat.

Bărbatul a ajuns în fața unei Curți de Judecată și a fost condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare pentru exploatarea forței de muncă. Sentința a fost negociată deoarece victimele nu s-au constituit parte civilă în proces, femeile românce au acceptat o „compensare” din partea italianului care le-a plătit câte 500 de euro de fiecare.

„Există încă prea multă tăcere din partea lucrătorilor exploatați – a declarat Andrea Piccolo, secretarul general al sindicatului Filctem Cgil Pesaro – victimele se tem să denunțe pentru a nu-și pierde locurile de muncă, care, în ciuda exploatării, reprezintă singura lor sursă de venit.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Fenomenul „caporalatului” este unul foarte răspândit în Italia. Plata lunară a unei părți din salariu, în favoarea celor care le înlesnesc posibilitatea de a lucra, este des întâlnită la muncitorii din agricultură, servicii, logistică și în general la cei cu subcontracte. Sindicatele se constituie parte civilă de regulă în astfel de procese, dar esențială este plângerea făcută de către muncitor.

Distribuie acest articol