Un italian propune predarea limbii române în școlile din peninsulă și înființarea de licee italiano-române

Marco Baratto, un italian susținător al relațiilor culturale dintre țările francofonice, este de părere că, având în vedere prezența mare a românilor în Italia, ar trebui deschise în această țară licee bilingve italiano-române, iar limba română să fie inclusă ca limbă opțională în programele școlare din această țară.

Marco Baratto s-a născut născut la Milano și a absolvit Facultatea de drept. El este interesat de istoria relațiilor dintre Europa și Marea Mediterană și a fondat Grupul informal „Incontri Culturali Franco Italiani” (Întâlniri Culturale Franco Italiene) cu scopul consolidării relațiilor dintre țările francofonice.

„Studiul limbii italiene este foarte răspândit în România, dovadă fiind cei peste 10.000 de elevi români repartizați în 120 de instituții de învățământ, inclusiv licee și gimnazii, care au studiat limba italiană în ultimul an școlar. Există patru licee bilingve româno-italiene și  șapte lectorate de italiană în cele mai importante universități din România”, a afirmat Marco Baratto conform site-ului politicamentecorretto.com.

Juristul italian consideră că aceste date „ne permit să înțelegem importanța relațiilor culturale dintre Italia și România și interesul poporul român pentru țara noastră.”

„În această privință, ar fi interesant ca și în Italia, având în vedere prezența mare a românilor în țara noastră, să fie evaluată posibilitatea includerii limbii române ca limbă opțională în programele școlare, alături de cele clasice: germana, franceza și engleza. De asemenea, prin intermediul unui acord specific între ministerele educației din cele două țări s-ar putea înființa licee bilingve, italiano-române, în principalele orașe, după modelul școlilor străine care funcționează deja în Italia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Acest lucru ar servi la intensificarea cunoașterii reciproce și ar constitui un semn tangibil de recunoștință pentru interesul arătat de poporul român limbii și culturii italiene”, a mai adăugat Marco Baratto.