Un italian s-a îmbolnăvit în același timp de SIDA, Covid și variola maimuțelor. Primul caz în lume de coinfecție

Primul caz în lume de coinfecție la un pacient care prezenta simultan simptome de SARS-CoV-2, variola maimuțelor și HIV a fost descris în Journal of Infection, o revistă medicală internațională destinată publicării de articole științifice. Este vorba despre un italian în vârstă de 36 de ani care s-a prezentat la secția Urgențe a spitalului din Catania, informează Corriere della Sera.

Pacientul prezenta febră, dureri în gât și cefalee, oboseală și inflamație în zona inghinală, la 9 zile după ce s-a întors dintr-o călătorie în Spania unde a spus că a întreținut relații intime neprotejate cu bărbați.

Cercetătorii de la Universitatea și Policlinica Rodolico – San Marco din Catania, împreună cu colegii de la Policlinica Giaccone din Palermo, au reconstituit istoricul infecțiilor: la trei zile de la primele simptome, bărbatul a fost testat pozitiv pentru Covid; în după-amiaza aceleiași zile, a început să dezvolte o erupție pe brațul stâng, specifică variolei maimuțelor, care apoi s-a extins.

La acel moment, bărbatul de 36 de ani a decis să meargă la spitalul unde a fost internat. El le-a spus medicilor că a fost tratat pentru sifilis în 2019, dar a fost testat negativ pentru HIV în septembrie 2021. În schimb, de această dată nu a mai fost atât de norocos, el a fost testat pozitiv pentru variola maimuțelor, HIV și varianta Omicron de coronavirus. În a treia zi de spitalizare, aproape toate leziunile cutanate au început să formeze cruste, iar în ziua a cincea aproape toate simptomele au dispărut. Pacientul a fost externat la o săptămână de la internare și a fost pus în izolare la domiciliu.

„Acest caz evidențiază modul în care simptomele variolei maimuțelor și cele de COVID-19 se pot suprapune”, au transmis cercetătorii italieni care au specificat că „tamponul orofaringian în cazul infecției cu variola maimuțelor a fost pozitiv și după 20 de zile, ceea ce sugerează că acești pacienți pot fi în continuare contagioși timp de câteva zile după remisiunea clinică.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Deoarece acesta este singurul caz raportat de coinfecție cu virusul variolei maimuței, Sars-CoV-2 și HIV, nu există încă suficiente dovezi care să susțină că această combinație poate agrava starea pacientului”, au precizat medicii din Catania.

În prezent există un vaccin împotriva variolei maimuțelor și este administrat la cerere în Italia categoriilor cu risc ridicat identificate de Ministerul Sănătății.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20