Un italian va muri după ce a obținut acordul pentru sinuciderea asistată. „Nu fiți triști, va fi o eliberare pentru el”

Primul caz de sinucidere asistată a atras atenția opiniei publice italiene în această perioadă. Sedarea profundă începe astăzi pentru Fabio Ridolfi, un bărbat în vârstă de 46 de ani din Fermignano (Pesaro Urbino), care a obținut acordul Comitetului de etică din regiunea Marche.

Fabio Ridolfi este un bărbat tetraplegic din regiunea Marche, imobilizat la pat de 18 ani. A fost șofer de camion și a rămas imobilizat la pat în urma unui accident rutier. Are dureri cumplite, comunică doar cu un indicator ocular și anul trecut a cerut să-i fie administrat un medicament letal care să-i curme suferința. Bărbatului îi va fi administrat un mix de medicamente care îi va pune capăt vieții într-un mod liniștit, fără suferință. Pentru sedarea profundă va fi transferat la spitalul Fossombrone.

Ieri, cetățenii din Fermignano s-au adunat în centrul orașului pentru a aduce un omagiu lui Fabio: „Vrem să-l salutăm și să-l facem să înțeleagă că tot Fermignano este alături de el și de familia lui”, a spus primarul Emanuele Feduzi conform ANSA. „Fabio va avea ce și-a dorit” a spus și  fratele său, Andrea. „Nu fiți triști, va fi o eliberare pentru el” a adăugat Andrea în mijlocul aplauzelor emoționante ale mulțimii.

Zece țări le permit cetățenilor lor, în momentul de față, să-și aleagă data morții. Prima sinucidere asistată în Italia este cea de față. Ea a fost aprobată de Comitetul de Etică al Autorității Locale de Sănătate din regiunea Marche în luna noiembrie 2021, dar din cauza unor neclarități și îndoieli în privința dozei de medicament medicii au programat data sedării pentru astăzi, la peste 7 luni de la aprobare.

Diferența între sinucidere asistată și eutanasiere a fost explicată de Jean-Jacques Bise, copreședinte al asociației elvețiene Exit, care se ocupă de sinucideri asistate:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„E simplu. În cazul sinuciderii asistate, ultimul gest îi aparține persoanei care vrea să moară, pe când în cazul eutanasierii, o altă persoană efectuează gestul fatal. Asta înseamnă că, în cazul sinuciderii asistate, persoana va lua o poțiune letală compusă dintr-un amestec de barbiturice. Dacă nu mai e capabilă să bea, i se va face transfuzie. Încă nu am avut totuși o situație în care persoana să nu se poată mișca, dar într-un astfel de caz, persoana în cauză ar putea confirma prin clipit.”

Later edit: Fabio Ridolfi a murit în cursul după-amiezii de luni, 13 iunie, au transmis membrii familiei, prin intermediul Asociației „Luca Coscioni”.