O italiancă despre menajera sa originară din România: „Din cauza naționalității nimeni nu-i închiriază o casă”

O italiancă, profesor la Universitatea din Pisa, a trimis o scrisoare la publicația Vocea Apuana în care a semnalat cazul menajerei sale de naționalitate română, care de 2 ani, de când a fost anunțată că trebuie să părăsească actualul apartament pe care îl are în chirie, nu găsește altă locuință deoarece agențiile imobiliare i-au transmis că proprietarii nu intenționează să închirieze la persoane de origine străină.

„Femeia locuiește în Carrara de mai bine de 20 de ani” – a explicat Florida Nicolai. „Aici și-a crescut cele două mici fiice, garantându-le o pregătire culturală adecvată. A respectat mereu legea și a lucrat întotdeauna ca menajeră, cu un contract de muncă regulat. Am angajat-o chiar eu, evident respectând condițiile, apreciind educația sa, amabilitatea și devotamentul ei la locul de muncă.”

Românca noastră a fost anunțată cu doi ani în urmă că trebuie să părăsească apartamentul pe care îl are în chirie. Timp berechet să-și găsească o altă locuință, ar spune unii, numai că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Toate agențiile imobiliare la care a apelat în acest timp au refuzat-o spunându-i că proprietarii apartamentelor disponibile nu vor să închirieze la cetățeni străini.

„Doi ani de incertitudini și griji, în ciuda unui contract de muncă regulat ca garanție, în ciuda recomandărilor excelente atât de la proprietarul locuinței sale actuale, cât și de la angajatori”, a adăugat Florida Nicolai în scrisoarea sa, care este practic un denunț public privind discriminarea rasială a cărei victimă este femeia româncă.

După numeroase refuzuri primite de conaționala noastră, profesoara italiană este de părere că „există o problemă culturală de bază, o mentalitate rasistă împotriva unei muncitoare cinstite.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Ce ar trebui să facă o străină de 44 de ani pentru a obține o casă de închiriat? Ar trebui să fie mai puțin onestă, să lucreze ilegal, să-și vândă corpul sau să se implice în activități ilegale? Se știe că în acest oraș blocuri întregi sunt închiriate la negru, în condiții de igienă și siguranță precare unor oameni care supraviețuiesc la limita legalității.

Așa că mă întreb, cât de ipocrită este această frumoasă societate din Carrara, care se dovedește a fi rasistă cu oamenii cinstiți, dar gata să stoarcă bani pe spinarea celor care lucrează ilegal, plătindu-i la negru și rotunjindu-și astfel veniturile”, a mai adăugat Florinda Nicolai.

@rotalianul